Am auzit multe zvonuri despre posibilitatea ca România să aibă, la un moment dat, un sistem de monitorizare a celor care sunt infectați cu coronavirus, ori pentru cei care nu respectă carantina. Până acum, se pare că au fost doar vorbe. Guvernul din India, însă, a reușit să creeze prima aplicație oficială care funcționează ca un urmăritor al COVID-19.

Cum funcționează

Aplicația se numește Aarogya Setu (ceea ce se traduce a fi “o punte pentru sănătate”) și funcționează cu ajutorul datelor de locație și a Bluetooth-ului de pe smartphone-uri. Mai exact, ajută oamenii să afle când stau în preajma celor care sunt infectați cu COVID-19. Aplicația va înregistra toate datele oamenilor testați pozitiv din India, astfel încât să îi poată localiza în timp real și transmite informații și celorlați din jurul lor. Iar pentru o eficiență mai mare, se folosește și Bluetooth-ul pentru ca utilizatorului aplicației să i se comunice dacă a stat la o distanță mai mică de 6 metri de o persoană infectată.

Cât de eficientă este

Eficiența aplicației Aarogya Setu constă în mai multi factori, iar cel mai important este cel uman. Nivelul de conștientizare a populației joacă un rol decisiv. Pe de altă parte, o mare problemă este limitarea accesului oamenilor la aplicație pentru că, deocamdată, este disponibilă doar pe dispozitivele cu Android.

“Lumea ta” îți propune să citești și: De când COVID-19 ne-a pus stop, s-a schimbat modul în care se mișcă Pământul

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here