Lumea suferă transformări majore de la o zi la alta în contextul pandemiei care a început să destabilizeze economia în multe state ale lumii. Astăzi am stat de vorbă cu analistul economic Radu Soviani despre cele mai arzătoare probleme ale României, dar și despre schimbările majore care vor avea loc în societate după această perioadă de criză.

Business-urile se îndreaptă spre online. Este un semn rău?

În luna martie tot mai multe afaceri s-au îndreptat către mediul online, iar cele care existau deja în mediul virtual au accelerat procesul de marketing. HORECA, magazinele de electrice și electrocasnice, farmaciile, clinicile și multe alte timpuri de servicii au luat cu asalt rețelele de socializare și încă investesc sume importante în promovare online. Deși la prima vedere pare a fi o strategie aducătoare de success, situația nu este atât de roz. Jurnalistul Radu Soviani susține că acum estimările cu privire la dezvoltarea business-urilor în online sunt foarte greu de făcut din cauza crizei sănătății publice.    

“Acum ne confruntăm cu această criză de sănătate puiblică, iar atât timp cât explodează exponențial cazurile de infectări, (n.r. îndreptarea companiilor spre online) este mai degrabă o măsură de refugiu decât o măsură de creștere pe termen lung, este vorba de adaptare. După ce va trece criza de sănătate publică, online-ul va reprezenta noul normal pentru foarte mulți pentru că nu poți să spui că de mâine a trecut criza și va totul este ca înainte”, susține Radu Soviani pentru “lumeata.ro”.  Totodată, analistul consideră că după criză va exista o “cerere fără precedent cu atât de multe locuri de muncă pierdute și online-ul nu le poate acumula pe toate. Iar în industrie, resursa umană va fi înlocuită ușor, ușor de robotizare. Deci sunt locuri de muncă ce se vor pierde pentru totdeauna. ”

Ce se întâmplă cu producătorii de device-uri

Dacă privim activitatea publică a marilor companii, totul pare că funcționează încă la parametri normali. În plină pandemie, Huawei a lansat o serie de noi smartphone-uri, OnePlus va lansa la jumătatea lunii un nou device și cu siguranță vor mai urma și altele în perioada imediat următoare. Cu toate astea, nici giganții nu vor scăpa de efectele crizei care se prefigurează a fi una fără precedent.

 Radu Soviani explică situația reală după o analiză a ultimelor cifre. “Eu mă uit pe piețele internaționale și văd că nu există companie care să fi evoluat, din percepția investitorilor, favorabil. Piața americană a scăzut cu peste 20% și doar punctual au fost companii care au crescut. Dar și marile companii au nevoie de piață, au nevoie de consumatori. Este greu să prefigurezi cum va arăta perioada următoare până nu trece criza de sănătate publică și cum trece criza de sănătate publică”, a adăgat jurnalistul.

Predictibilitate VS eficiență

Modul în care pandemia schimbă lumea va mai aduce în discuție o problemă anticipată de Radu Soviani: Predictibilitate sau eficiență?

“Foarte multe locuri de muncă se pierd, iar foarte multe dintre locurile de muncă fizică se vor întoarce acasă. Spre exemplu, în cazul Statelor Unite, e mai ieftin să produci în China. În momentul în care ți-ai pus problema de eficiență ai ales China, dar în momentul în care se pune problema de securitate a producției și a lanțului de producție, îți dai seama că, pe termen lung, mai importantă este predictibilitatea decât eficiența.  Apple poate să facă cele mai bune telefoane, dar dacă nu poate să producă pentru că fabricile sunt închise din cauza unei epidemii  în China, de exemplu,  se va gândi mai mult la predictibilitate și va aduce o parte din locurile de muncă acasă. E doar un exemplu. Acum, piața muncii se cutremură”, mai spune expertul în economie.

 Reconversia profesională, un alt rezultat al creizei

Radu Soviani a vorbit pentru “lumeata.ro” despre nevoia de reconversie profesională de după criza provocată de Covid-19.

„Va avea loc obligatoriu. Noi avem o dispariție temporară de peste 800.000 de locuri de muncă într-o săptămână și asta este  mai mult decât a pierdut România în toată perioada ei de criză în 2008. Iar peste trei, cinci ani multe dintre aceste locuri de muncă nu vor mai exista și va fi nevoie automat de reconversie. Dar către ce să se facă această reconversie, este greu de spus în acest moment”, conchide economistul.

Citește și: Directorul ZOOM, mesaj pentru utilizatori. “Îmi pare foarte rău”

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here