În momente dificile începe să se întrezărească problemele sisitemului care ne pune uşoare piedici în anevoiosul drum spre ziua de mâine, în codiţiile în care suntem obligaţi să ne adaptăm stilul de viaţă din cauza pandemiei. Aici intervine o problemă ce aparent se întruchipează ca un paradox: avem cei mai buni it-işti, suntem printre ţările cu cea mai mare viteză la internet, dar munca de acasa/remote se desfăşoară în condiţii mult mai grele decât în alte state.

Autor: Vlad Manolache

Cum este posibil?

Astăzi am auzit un manager de la o multinaţională, din domeniul IT-ului, care spunea că are dispoinibile peste 400 de locuri de muncă şi oferă posibilitatea angajării doritorilor în urma unor probe pentru care nimeni nu este nevoit să iasă din casă. Mai mult, în această perioadă grea de pandemie, angajatorul a găsit soluţii pentru ca oamenii să poată să îşi îndeplinească task-urile din locul în care sunt autoizolaţi şi să participle chiar şi la traininguri online. Strategia este una bună şi conformă cu recomandările sistemului de sănătate publică de a evita deplasările, însă în tot acest proces apare şi o mare piedică pe care o pune statul şi care face ca toate eforturile angajatorului de a nu scoate omul pe stradă să pălească. De ce? Pentru că statul cere contract de muncă semnat în original şi adeverinţă medicală în original care nu trebuie să lipsească de la dosarul de angajare. Iar pentru astea trebuie să alergi până la medicul de familie, să te duci la sediu să semnezi şi să îi rogi pe agenţii de poliţie să înţeleagă că faci drumurile astea pentru un loc de munca si ca din cauza asta nu ai încă adeverinţă de la angajator pentru a putea circula. Situaţia este cu atât mai dramatică pentru persoanele cu handicap fizic care trebuie să plimbe hârţoage pentru că nu există un sistem informatizat eficient şi o legislaţie care să facă lucrurile mai simple.

Efecte pe termen lung

Deşi pare o problemă minoră, hadeţi să ne gândim că,  în câteva zile de pandemie, România antreprenorială a trimis acasă, în şomaj tehnic şi în şomaj, aproape 800.000 de oameni, iar cifrele cresc de la o zi la alta. Mulţi dintre cei care acum îşi pun problema ratelor sau a existenţei caută deja locuri de muncă şi vor fi nevoiţi să umble în toate direcţiile. Procesul de recrutare şi de angajare poate fi făcut online, dar birocraţia pare a fi boală curată.

Lipsa informatizării şi a pregătirii personalului pentru vremurile în care trăim s-a văzut cu ochiul liber şi în cazul sistemului de educaţie. În contextul în care statul a închis şcolile, s-a demonstrat că foarte mulţi profesori nu ştiu nici să deschidă un computer, ce să mai spunem despre o predare online eficientă şi de utilizarea unor programe precum Skype, Zoom, etc.   

Aşa că aş propune ca după #staţiacasă, la scurt timp, să urmeze #informatizămsistemul.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Lucrezi de acasă? Cum eviți Burnout-ul

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here