Lumea de după COVID-19 nu cred că va suferi modificări majore, dar există câteva schimbări care ar putea provoca greutăți.

Autor: Vlad Manolache

“Să nu vă fie FRICĂ! Ne vom simți ca după RĂZBOI”, au fost cuvintele rostite de Papa Francisc în timpul vârfului pandemiei de COVID-19 din Italia. Economiștii americani și europeni vorbesc despre o criză economică fără precedent cauzată de pandemia care a paralizat lumea. Oamenii de știință spun că planeta dă semne de regenerare de când poluarea generată de transporturi s-a redus considerabil. Avem deja un tablou general creat de cei mai învățați și puternici oameni ai lumii, dar cât de bine este conturată imaginea despre lumea din proximitatea nostră? Dacă tot se poartă, fac și eu câteva previziuni după ce am tot vorbit cu experți și oameni de rând, m-am consultat cu Google și am ascultat emisiuni despre business și viitor.

Festivalurile, în pericol chiar dacă nu vor mai fi restricții

Haideți să ne răspundem în gând la următoarea întrebare: Dacă mâine nu am avea infectați noi și vom putea ieși din casă, vom vrea să mergem în locuri foarte aglomerate? Eu cred că nu. Iar asta devine deja marea problemă în 2020 a festivalurilor, conferințelor și a evenimentelor din orice domeniu.

Deși Untold și Neversea încă stau în picioare, ar putea suferi și ele destul de mult din cauza temerii fiecărui om de a sta suflet în suflet cu alte câteva mii. Teama de a contacta virusul nu cred că dispare atât de ușor, chiar și în cazul în care se va adeveri scenariul fericit de a ieși din casă în lune iunie. Aceeași problemă o pun acum și cei care organizează evenimente mai mici. Spre exemplu, specialistul în economie Radu Soviani mi-a spus că până în iarnă a anulat toate evenimentele de business de care se ocupa.

În concluzie, ridicarea restricțiilor, oricând va avea loc, nu va lua cu ea și teama de aglomerație a celor care sunt precauți zilele astea.

HORECA va câștiga pe o parte, va pierde pe alta

Tot ce a câștigat turismul cu voucherele de vacanță în ultimul an va pierde în 2020 cu siguranță. Deși pandemia poate să treacă la începutul verii, nu va fi o atât de mare înghesuială pe cât se preconizează, mai ales pe litoral. De ce? Banii strânși la saltea vor fi mult mai puțini, rata șomajului va înregistra un record negativ, vor dispărea concediile pentru cei care au fost forțați de angajați să își ia zile libere pe timp de autoizolare, prețurile la servicii vor crește brusc pentru că așa știe românul să își recupereze investiția. Și peste toate astea se mai adaugă și problema neîncrederii oamenilor de a se caza la hoteluri utilizate acum ca spații de carantinare. Cred totuși că hotelierii din Mamaia Nord nu vor suferi la fel de mult, pentru că acolo era oricum turism de weekend și cred că se va păstra în parametri normali.

În cazul restaurantelor, lovite și ele destul de puternic, reintrarea în normal va aduce automat un număr mare de clienți la terase. Nu știu însă cât de bine va mai merge delivery-ul după o perioadă în care oamenii au reînvățat să gătească. Iar în privința consumului din restaurante, rămâne de văzut câtă mâncare se va comanda în condițiile în care economiile se subțiază la cei mai mulți dintre noi.

Citește și: Lipsa informatizării statului naşte deplasări nedorite şi stagnări neprogramate

Ce se va întâmpla cu online-ul

Chiar dacă dorința de a ieși din casă este mai mare ca oricând, cei care s-au adaptat la munca remote ar putea să nu mai fie atât de încântați să piardă ore pe drum până la birou și înapoi, însă asta vor simți doar după ce nu vor mai avea restricții. Comoditatea și condițiile de lucru de acasă vor influența deciziile multora după o săptămâna de înghesuială în metrou.

Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă în zona online va continua să crească și după lunile astea dificile pentru că foarte multe companii s-au mutat pe www sau au dezvoltat mult mai mult ramura asta a comerțului.

Un segment important în care au avut loc cele mai multe transformări a fost cel al producătorilor autohtoni. Acum s-au creat platforme pe care țăranii își pot vinde marfa ca la piață, dar fără costuri de transport și alte taxe.

Despre reconversia profesională de după pandemie, vă invit să citiți: De vorbă cu Radu Soviani despre rolul online-ului azi, reconversia de mâine și predictibilitate

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here