La câteva ore de la apariția știrii referitoare la aplicația la care lucrează Google și Apple pentru monitorizarea celor cu COVID-19, au apărut și primele discuții despre problemele pe care ar putea să le genereze.

Autor: Vlad Manolache

Google și Apple și-au dat mâna pentru a realiza o aplicație complexă de urmărire a persoanelor infectate cu noul coronavirus în speranța de a-i ajuta pe cei sănătoși să se protejeze. Ideea a fost bine primită mai ales că este pentru prima dată când cei doi rivali colaborează pentru un proiect în numele sănătății mondiale. Conform primelor date, pentru început se vor utiliza sisteme de tip API care permit ca dispozitivele Apple și Android să opereze între ele, iar următorul pas este utilizarea Bluetooth-ului pentru a avea o stabilitate mai mare.

Cu ajutorul aplicației vor fi localizate persoanele care au fost diagnosticate cu noul coronavirus, iar cei care au intrat în contact cu ele în zilele de dinaintea confirmării vor primi notificări pentru a ști că există riscul de contaminare.

Citește și: Facebook a creat opțiunea “Quiet Mode”. La ce va folosi

Care sunt primele controverse

La puțin timp după anunțul oficial, au apărut primele controverse cu privire la dreptul persoanelor la viața privată, în contextul în care aplicația ar trebui să primească informații reale despre infectarea persoanelor cu noul coronavirus, ceea ce ar putea însemna oferirea de date ale pacienților de către sistemul medical al fiecărui stat.

O a doua problemă este ridicată de către un grup de politicieni din SUA și se referă la bazele de date “colosale” pe care le va avea Google cu privire la deplasările zilnice ale cetățenilor americani.

Până acum s-au oferit puține date despre aplicație, iar problemele ridicate rămân încă la stadiul de ipoteze. Google și Apple au anunțat că sistemul va fi gândit astfel încât datele personale și aspectele privitoare la viața privată să fie bine protejate.

Prima variantă a aplicație ar putea fi disponibilă în luna mai.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Lumea de după COVID-19. Schimbări la care nu te-ai gândit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here