Ești fotograf începător și cauți sfaturi despre cum poți ajunge să ai succes? Întâi înarmează-te pentru dezamăgiri. M-am gândit să îți ofer câteva sfaturi pe care nu le găsești în cărți și pe care eu le-am primit ca lecții.

Autor: Vlad Manolache

Dacă te-ai hotărât să îți urmezi pasiunea și să ajungi să trăiești din și pentru fotografie, ai început bine. Restul se complică puțin, dar trebuie să te înarmezi cu răbdare și cunoștințe. M-am gândit să îți ofer câteva informații despre lumea în care vrei să te avânți și cum să te raportezi la tot ceea ce vei auzi.

Primul pas

Așa cum probabil ai mai auzit sau citit în alte părți, educația fotografică este fundamentul. După ce înveți cum să te joci cu expunerea, diafragma, ISO, balansul de alb, oferă timp pentru aprofundarea unor elemente extrem de importante precum compoziția, regula treimilor, lumini, umbre, unghiuri și tot ce poți găsi pe tema asta pe internet. Există site-uri, bloguri și vloguri ale unor fotografi mult mai avizați ca mine de la care ai ce învăța. Și nu uita că niciodată nu vei ști suficient.

Ca și atunci când înveți să cânți la un instrument sau să te perfecționezi într-un anumit domeniu, și în fotografie trebuie să exersezi. Tot ce prinzi din teorie trebuie să încerci în teren. Vei fi surprins când vei vedea că tot ce părea simplu la alții este îngrozitor de greu în cazul tău, mai ales la început. Însă cu cât vei fotografia mai mult, cu atât vei simți satisfacția muncii tale. Atenție! Nu te descuraja dacă nu ai ce alege la început din fotografiile pe care le faci.

De unde să începi

Dacă tot te apuci de treabă, înainte de a te minuna la niște cadre cu mirese de pe net și de a-ți fixa fotografii favoriți după ce ai văzut câteva filmulețe pe YouTube, te invit să petreci câteva ore pe zi prin fotografiile de pe site-ul asta: magnumphotos.com. Vei învăța multe și vei înțelege esența fotografiei. La fel de util este să mergi la librărie la Cărturești și să răsfoiești câteva dintre albumele Vogue, ori “100 de fotografii care au schimbat lumea” sau “Performance” de Richard Avedon. Așa îți vei propune mai mult, îți vei calibra gustul pentru fotografie, vei înțelege de ce unii au ajuns acolo sus.

Când ai fost ultima dată la un muzeu?

Eu cred că nu poți fi fotograf dacă nu îți place arta. Așa că încearcă să mergi pe la muzee de pictură, arhitectură din țară și chiar să vizitezi muzee online din întreaga lume. Te vor ajuta să vezi posturi care evidențiază trăsături ale oamenilor, frumusețea din fizionomia fiecăruia, amplitudinea mișcărilor, compoziția cromatică, finețea unei mâini cu degete lungi, sau frumusețea unei femei disproporționate. Așa vei învăța ca atunci când fotografiezi oameni, să eviți îi a-i așeza în poziții ce par a fi lipsite de naturalețe, să scoți în evidență ceea ce ei vor să ascundă. Vei învăța să cauți cadrul bun sau cel puțin să îți dai seama ce greșești. Când te vei întoarce la miile de poze cu mirese și bebei de pe net, vei putea să filtrezi fără să mai fie nevoie de influența unora mai buni ca tine.

Cursurile de formare, un avantaj dacă ai bani

Dacă îți permiți, încearcă să mergi la cursuri. În principal, înveți să folosești aparatură nouă, să știi să folosești lumini, să editezi și multe alte lucruri care țin de tehnică. În privința viziunii despre fotografie, încearcă să iei totul ca pe o sugestie, nu ca pe un adevăr. Încearcă să îți cauți propriul stil influențat de ceea ce ți-am spus mai sus pentru că așa vei deveni mai bun. Iar dacă nu ai bani de cursuri plătite, fii cu ochii măcar pe cele gratuite. Spre exemplu Alin Panaite are și cursuri gratuite și e un fotograf bun, pe Cristian Crisbășan îl mai poți prinde și ai multe de învățat de la el. Chiar pe la Venus Five se mai fac întâlniri tematice cu intrare gratuită. Așadar, ai de unde să înveți.

Citește și: Lumea de după COVID-19. Schimbări la care nu te-ai gândit

Atenție cui îi ceri părerea

Ca orice iubitor de fotografie, aflat la început de drum, vei simți nevoia de validare. Ai vrea să știi, peste un timp, dacă ceea ce faci tu este bine sau nu. Ei, aici îți dau câteva sfaturi de care îți recomand să ții cont. Am văzut fotografi începători care postează pe grupuri de profil și cer păreri. Nu îți recomand să faci asta la început dacă nu stai bine cu nervii pentru că breasla asta nu este mai bună decât altele. Foarte mulți, în loc să dea sfaturi, încep cu cele mai grosolane glume și nu te ajută să înveți nimic. Grupurile nu sunt un bun catalizator al muncii tale. Alege un fotograf sau doi care sunt foarte buni și aproape de tipul de fotografie pe care vrei să îl faci și ia legătura cu ei. Trimite-le câteva fotografii, cere sfaturi și vei avea o imagine mai amplă și sinceră asupra muncii tale.

“Nu contează aparatul”. Vei auzi des asta, dar nu este total adevărat

Vei auzi foarte mulți fotografi care spun că aparatul nu contează. Este adevărat până la un anumit punct. Dacă vrei să faci fotografii pentru tine și cel mult fotografie de produs, poți să îți cumperi și un aparat la 2000 de lei. Dacă vrei să intri în zona de evenimente, ai nevoie de un body mai performant pentru că îți trebuie viteză și un senzor bun, câteva lentile care costă destul de mult și lumini. Știu, și eu am auzit fotografi care au spus, “Nu contează aparatura, am făcut nunți și cu aparate ieftine”, dar dacă te uiți în geanta lor vei înțelege ce înseamnă pentru ei vorba asta. S-ar putea ca “ieftin” pentru el să însemne al dracului de scump pentru tine. Așa că nu crede tot ce se spune și urmează-ți pașii în liniște.

Când vei face bani din fotografie?

Atunci când vei fi pregătit. Continuă să fotografiezi, să înveți și vei fi observat. Este important să îți faci puțină reclamă pentru că sunt mulți care fotografiază, dar să știi că este loc pentru toată lumea. Poți începe prin a face câteva proiecte gratis, iar cu un cont de Insta și unul de Fb poți să treci și la încasări. Iar când vei câștiga bani din fotografie, atunci vei putea investi în aparate mai performante.

Mult noroc și lumină bună!

Lumeata.ro îți recomandă și: Cum pot face bani fotografii în vremea pandemiei

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here