Raed Arafat a declarat că noul coronavirus nu va dispărea peste noapte. Aplicația Google de urmărire a persoanelor infectate ar putea fi foarte utilă în momentul în care se vor ridica restricțiile.

Autor: Vlad Manolache

Viitorul se pare că nu sună foarte bine în privința dispariției noului coronavirus. Sectretarul de stat Raed Arafat a declarat, azi, la emisiunea Marius Tucă Show, că oamenii nu vor putea fi izolați un an sau doi și că vom ajunge să conviețuim cu acest virus.

“Am zis la un moment, în altă parte, că vom ajunge să conviețuim cu acest virus. Deci nu vei putea să fii total izolat pe un an de zile, sau doi. Nu este momentul acum să ne relaxăm și din cauza asta sunt insistent că trebuie respectate toate regulile și este foarte evident că în ultimele câteva zile oamenii, sau cel puțin o parte din ei, s-au relaxat”, a declarat Raed Arafat.

Cât de eficientă este în acest caz o aplicație de urmărire a infectaților

Apple și Google lucrează acum la o aplicație de urmărire a celor infectați cu noul coronavirus care va ajuta la prevenirea altor îmbolnăviri. Nici nu se răspândise știrea și deja apăruseră politicieni și analiști care vorbeau despre atingerea pe care ar putea să o aibă proiectul celor două companii asupra vieții private a cetățeanului. Ei bine se pare că în contextul declarații făcute de Raed Arafat, în baza unor concluzii ale celor din sistemului medical internațional, o astfel de aplicație își va avea rostul în momentul în care se vor ridica restricțiile, dar va exista în continuare posibilitatea, mai mică ce-i drept, de contactare a noului coronavirus. Așa că tehnologia pare că se adaptează să răspundă cerințelor de mâine în contextul conviețuirii cu virusul ucigaș.

Citește și: Aplicația la care lucrează Google și Apple pentru monitorizarea celor cu COVID-19 naște semne de întrebare

Tendința care ar putea înrăutății situația

Până când se vor ridica restricțiile impuse prin ordonanțele militare și vom avea aplicații care să ne ajute, trebuie să conștientizăm cu toții că a sta în casă este singura protecție reală în fața virusului care ține pe loc Europa.

Trebuie să stam acasă și să ne gândim la ei, la oamenii din prima linie.

Raed Arafat susține că în ultimele zile oamenii s-au relaxat și ar putea apărea efecte nedorite dacă nu respectăm regulile.

“În acest moment este clar că avem o creștere de transmitere comunitară. Iar dacă măsurile care au fost luate și care impun o izolare și ieșire din casă numai pentru anumite scopuri bine definite au fost respectate la început, acum e clar că nu prea se mai respectă și unii oameni fac declarații în bătaie de joc.

Încă nu am trecut hopul, trebuie să fim foarte atenți. (…) În acest moment încă nu putem să ne relaxăm. Noi încă avem o creștere de cazuri și nu știm dacă nu vom ajunge la un număr de cazuri mai mare de terapie intensivă. Acum suntem la 208 cazuri, iar numărul crește!”, a mai declarat Raed Arafat.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: De vorbă cu Radu Soviani despre rolul online-ului azi, reconversia de mâine și predictibilitate

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here