Google Earth a surprins o mulțime de cadre care au ridicat mari semne de întrebare. Unele dintre ele au fost chiar punctul de plecare ale unor cercetări ample. Iată câteva dintre acele imagini bizare, unele chiar dispărute de pe Google Earth.

Autor: Vlad Manolache

Google Earth este una dintre cele mai interesante și complexe aplicații de mapare a Pământului. Dincolo de hrănirea curiozității celor pasionați, rezultatele obținute de uriașa companie au folosit în cercetările realizate de oameni de știință din întreaga lume. Cei de la Google au reușit să pună laolaltă cadre de pe sateliți aflați la diverse distanțe față de pământ, fotografii din avioane, elicoptere și chiar baloane, ceea ce a condus la o acuratețe remarcabilă a imaginilor.

Prin călătoriile virtuale în jurul Pământului oamenii au descoperit pe suprafața lui imagini dintre cele mai bizare. Unele nu au putut fi încă explicate, iar altele au ajuns obiect de studiu.

Svastica din Kazahstan

Image credit: Image copyright DigitalGlobe,

Oamenii de știință au identificat cu ajutorul Google Earth o imagine cu o svastică uriași în nordul Kazahstanului. Din cercetări s-a demonstrat că era vorba despre o structură de lemn, dar și mai multe geoglife, create din movile de pământ, care ar data de 2000 de ani. Cercetătorii spun că la vremea aceea formele de svastică nu erau ceva neobișnuit și sigur că puteau avea vreo legătură cu vreo credință politică. Printre țările în care s-au descoperit cele mai multe geoglife se află Peru, unde un grup de oameni de știință din Japoinia au identificat 143.

Insula fantomă, subiect controversat

Pe Google Earth s-a văzut o insulă, care apărea ca o fantomă, situată în Pacificul de Sud la nord-vest de Noua Caledonie. Insula misterioasă a fost descoperită de James Cook în anul 1774 și menționată de el într-o carte apărută în 1776, unde i-a dat numele de Sandy. Ea mai apare marcată și pe câteva hărți în secolul 19. În 2012, oamenii de știință australieni nu au reușit să găsească insula și spun că nu se înregistrează o adâncime mai mică a oceanului în acea zonă, semn că nu a existat. Deși Google Maps a șters-o atunci de pe hartă, în locul respectiv se vede încă o culoare mai deschisă a apei. Nu se știe însă dacă a existat sau nu vreodată ceva în acel loc.

Epava navei SS Jassmin

(Image credit: Google, Digital Globe)

O altă imagine spectaculoasă, care astăzi aproape că nu se mai vede pe Google Earth, a fost epava feribotului de marfă SS Jassmin care s-a scufundat în largul coastei Sudanului în 2003. Uriașul vas avea 81 de metri lungime și era unul dintre cele mai mari naufragii care se putea vedea pe Google Earth.

Mai multe imagini informații interesante găsiți pe livescience.com.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: De vorbă cu Radu Soviani despre rolul online-ului azi, reconversia de mâine și predictibilitate.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here