Aplicația creată de Google și Apple, care să ajute în lupta pentru prevenire a infectării cu Covid-19, ar putea fi bună sau rea în funcție de cine va fi desemnat să o controleze. Andrei Pitiș explică ce ar trebui să se întâmple ca eficiența ei să fie reală.

Autor: Vlad Manolache

Este sau nu benefică aplicația creată acum de Google și Apple pentru a ajuta oamenii să șție dacă au intrat sau nu în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus? Este o întrebare care macină acum întreaga lume în contextul în care mai mulți specialiști din varii domenii au declarat că prin intermediul aplicației se va acumula o bază de date personale uriașă despre utilizatori și despre fiecare pas pe care îl vor face.

Andrei Pitiș, VP Product & Head of European Development Centers Fitbit și acționar în multe alte companii, este de părere că aplicația va fi foarte utilă atât timp cât controlul va fi în mâna individului și nu a statului.

“Aplicația va fi disponibilă deja în sistemul de operare, nu va fi opțională. Eu fiind mai libertarian de formație, nu cred că va trebui să stea în mâna statului, eu cred că trebuie să stea în mâna cetățeanului. Eu mi-aș instala aplicația asta pentru că dacă și ceilalți și-o instalează, când cineva ajunge să aibă virusul, poate să apese pe un buton și să îi notifice pe toți cu care a interacționat să le spună ‘vezi că am trecut pe lângă tine sau vezi că am stat o oră împreună, acum două zile, la o masă distanță într-un restaurant’.(…) Dar vreau să fie puterea în mâna mea, a individului care să știe cu cine a interacționat. Cei pe care îi cunosc pot apărea cu nume și prenume în aplicație, iar ceilalți pot apărea cu un identificator, adică nu poți alfa numele și prenumele persoanei nici atunci când devine activ. (…) Dar trebuie să se întâmple tot într-un mod privat, la discreția mea, nu să vadă statul. Noi când ne-am hotărât să inventăm statul, ne-am hotărât să facem asta ca să ne dea niște servicii comune, nu să ne conducă cineva”, a declarat Andrei Pitiș într-o emisiune transmisă live pe pagina de Facebook a Forbes România.

Citește și: De vorbă cu Radu Soviani despre rolul online-ului azi, reconversia de mâine și predictibilitate

Jumătate de planetă o va folosi în alte scopuri

Mihnea Șerbănescu, General Manager Cushman & Wakefield Echinox susține că există riscul ca aplicația să fie utilizată în cu totul alte scopuri care ar dăuna oamenilor. “Jumătate din planetă nu va folosi asta într-un mod democratic, dacă se întâmplă. Asta este realitatea. Și în țările asumate ca democrație este posibil să se facă niște abuzuri”, a declarat Mihnea Serbănescu.

De ce cred că nu se poate fără intervenția statului

Este adevărat că varianta ideală ari fi ca totul să stea în mâinile tale, în schimb nu cred că este posibil. Motivul este minciuna. În contextul în care un utilizator are chef de glume și alarmează populația cu mesaje că este infectat, pentru că are siguranța că va rămâne anonim, atunci situația se îngreunează și apar două probleme. Prima este legată de răspundere: Cine îl va sancționa și în ce măsură va putea să o facă? Iar asta implică automat statul. Iar a doua este soluția care ar putea duce la evitarea unor astfel de alarme false și care ar consta în verificarea permanentă a bazelor de date din sistemul medical, ceea ce înseamnă iarăși implicarea statului. Nu cred că statul oferă informații medicale unei companii care a creat o aplicație fără ca el să fie cel care o controlează. Rămâne de văzut care este forma finală a aplicației, însă cred că trebuie luate în seamă și părerile avizate venite din mediul IT.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Google ne pregătește pentru viitor. Raed Arafat: Vom ajunge să conviețuim cu acest virus

Sursă foto: Pixabay

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here