În ultimii ani în care jucătorii din piața smartphone-urilor au investit sume uriașe în lentile și senzori, am auzit tot mai des întrebarea: cameră foto sau telefon? Am zis că o părere în plus nu strică, mai ales că am fost chiar în mijlocul unei dispute pe principiul “al meu face poze mai bune”.

Autor: Vlad Manolache

Un flagship de la Samsung, Huawei sau Apple a ajuns să coste cât un mirorless sau DSLR din gama celor bunicele. Competiția în piața smartphone-urilor se dă azi, în principal, în megapixeli și numărul de lentile, pentru că procesoarele, ecranele și materialele din care sunt construite sunt pe aceeași linie de plutire. Ei, și când se ajunge la performanțe care te fac să scapi cartea de instrucțiuni din mână, atunci se înfiripă nedumerirea: Cu ce e mai bun un aparat foto?

Cum vei afla răspunsul

Până la întrebarea “cameră foto sau telefon?”, ar trebui să ști ce îți dorești cu adevărat. Dacă vrei să fotografiezi din când în când prin vacanțe și mai tot timpul pentru rețelele de socializare, telefonul este ideal. De ce? Pentru că are dimensiuni mici, pentru că are și o cameră frontală, pentru că ai programe de editare rapidă (și chiar recomand Snapseed-ul), pentru că îți oferă multiple opțiuni de a face o fotografie fără prea multă bătaie de cap.

Când un aparat foto este mai bun decât un telefon?

Când ești pasionat de fotografie și te gândești că vrei să faci asta mult timp de acum înainte și chiar să trăiești din imagine, atunci îți recomand aparatul foto. Pentru că înainte de a vorbi de performanțe, trebuie să știi cine ești și mai ales ce vrei. Un aparat foto este un pas către povestea fotografiei, te va atrage mai mult să înveți să faci setări manuale decât ai face pe un telefon, să deschizi cărți și să umbli pe străzi pentru un cadru bun. Te va măcina să știi ceva despre senzori, lentile și ce înseamnă fotografie și îți vei da seama singur că nu există alternativă la aparatul foto.

Acum depinde și ce fel de fotografie îți dorești să faci

Un aspect foarte important este genul de fotografie pentru care optezi atunci când pui problema dacă e mai bună o cameră sau un telefon. Sincer, pentru fotografie de stradă, pentru instantanee, telefonul este mai practic pentru că este mai ușor manevrabil și datorită dimensiunilor mici nu sperie subiectul așa cum o face un aparat. Și de multe ori ai nevoie de discreție pentru a realiza o fotografie bună. Și pot spune că sunt nume mari care fotografiază cu telefonul și care au reușit să creeze artă în imagini.

Citește și: Cum pot face bani fotografii în vremea pandemiei

Fotografia de produs, o altă discuție

În fotografia de produs, am auzit manageri de restaurante care spun că au telefon performant și nu le trebuie fotografii făcute de unul sau de altul. După ce fac primele poze, mulți își dau seama că nu arată ca cele de pe net postate de concurență. Și se gândesc să își investească într-un aparat foto pe care îl va folosi un ospătar mai priceput în ale fotografiei. Am întâlnit cazuri de astfel de manageri care nu au înțeles de fapt că marea lor problemă este de lipsa unui fotograf. Este adevărat că nu la toate tipurile de fotografie de produs ai nevoie de aparat foto. Însă, de cele mai multe ori, fotografierea unui produs înseamnă și folosirea unor lumini pe care trebuie să știi să le reglezi, alegerea unor unghiuri, stabilirea unor setări și o editare ulterioară mult mai complexă. Acum sper să nu le dau idei managerilor de restaurante și să înțeleagă că de fapt nu aveau lumini și din cauza asta nu ieșeau fotografiile.

Câteva concluzii

Din toată povestea asta se pot extrage câteva concluzii:

1.Nu există telefon mai bun decât o cameră foto dacă vrei să devii fotograf.

2. Un telefon este mai eficient pentru poze de Insta.

3. Dacă vrei să știi din punct de vedere tehnic cum stau lucrurile, eu sunt de părere că aparatul foto primează atunci când vorbim de senzori, lentile, rezoluție, viteză și multe alte aspecte care probabil contează mai mult pentru un fotograf profesionist.

4. Dacă îți place fotografie, bucură-te de ea indiferent de pe ce device declanșezi.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Fotograf începător? Îți ofer câteva sfaturi “neobișnuite”

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here