Oamenii de știință au descoperit, de-a lungul timpului, o mulțime de lucruri incredibile despre egiptenii antici. Unele dintre ele vorbesc despre fapte care frizează nebunia, însă altele spun ceva despre inteligența unei civilizații formate în jurul anilor 3150 î. Hr.

Autor: Vlad Manolache

Regii aveau relații sexuale cu membri ai familiei

Relațiile incestuase, condamnate astăzi, își aveau loc în viața celor din pătura înaltă a Egiptului Antic. Au existat cazuri în care s-a demonstrat că faraonii făceau sex cu membrii familiei. Cele mai puternice argumente au fost prezentate într-un studiu de la Universitatea din Zurich. Ulterior, mai mulți egiptologi au declarat că însuși Tutankhamon a avut părinți frați, fapt care a condus la teoria potrivită căreia incestul ar fi fost cauza diformităților pe care le avea faraonul.

Aveau toalete în case

Acum mii de ani, egiptenii și-au creat toalete în case, ceea ce arată grija lor pentru igienă. Știu, este greu de crezut, mai ales că noi trăim într-o țară în care în zonele rurale toaleta în casă este lux. Acum să nu ne imaginăm că era vreo baie modernă, însă creaseră un fel de capace de toaletă din piatră pentru cei din clasa de sus și din lemn pentru cei săraci, iar sub ele existau recipiente cu nisip care se goleau manual.

Se spălau pe dinți, se parfumau și se machiau

Trusă de cosmetică din Egiptul Antic

La fel de mare mi-a fost uimirea să aflu că egiptenii țineau foarte mult la igiena orală. Cercetătorii au descoperit că ei foloseau anumite bețișoare de lemn pe care le mestecau la un capăt pentru a se înmuia și le foloseau împreună cu o substanță fabricată de ei pentru a-și curăța dantura. Și pentru un miros plăcut mestecau la final grăunțe de mirt. Din păcate “obiceiul egiptean” nu a pătruns, nici după atâta amar de vreme, în satele românești și continuăm să stăm cuminți tot la coada clasamentului european în privința consumului de pastă de dinți.

Aspectul fizic nu era deloc neglijat nici acum mii de ani. Egiptenii făceau amestecuri din diferite plante și uleiuri pe care le transformau în produse cosmetice pe care le foloseau atât femeile cât și bărbații. O astfel de trusă este expusă la British Museum din Londra.

Citește și: De când COVID-19 ne-a pus stop, s-a schimbat modul în care se mișcă Pământul.

Erau mari fani board games

Egiptenii erau extrem de buni la matematică și încercau să își antreneze mintea cu jocuri de societate, un fel de board games din zilele noastre.

După lucru, ei se întâlneau în diferite locuri unde jucau jocuri care se numeau “Mehen”, “Senet” și “Câini și Șacali”. Majoritatea jocurilor implicau suprafețe cu pătrate de două culori, zaruri sau bețe. Se pare că astfel de board games-uri erau preferate și de cei mai bogați dintre egipteni.

Ei un inventat încuietoarea

Sigur că nu cred că rămâneam și astăzi cu ușile descuiate dacă nu erau egiptenii să inventeze încuietoarea, dar este important să știm că lor le aparține primul mecanism de felul ăsta. Dovada a fost găsită la ruinele unui palat din Egiptul antic. Conform oamenilor de știință ar fi fost creată în jurul anilor 2000 î. Hr.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Locul magnetic din România unde se împlinesc toate dorințele

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here