Vrei să faci fotografii de Paște care să devină magneți de like-uri pe Facebook și pe Insta? Trebuie doar să te joci cu imaginația.

Autor: Vlad Manolache

Anul ăsta sărbătorim Paștele departe de cei dragi, dar nu este un capăt de lume. Nu ne costă nimic să ne menținem zâmbetul de pe buze și să continuăm să ne înfrumusețăm viața. Iar dacă ne plac fotografiile, acum avem suficient timp pentru a ne da frâu liber imaginației în crearea câtorva cadre cel puțin interesante din timpul pregătirilor de sărbătoare.

Până la cozonac, joacă-te cu făina

Chiar dacă nu cunoști prea multe despre fotografia de produs, dar știi să faci cozonaci și ai la îndemână și un aparat foto sau un smartphone, poți crea câteva fotografii de vis. Știu că toată lumea va posta imagini cu desertul tradițional într-o tavă abia scoasă din cuptor, dar nu sunt neapărat cele mai frumoase cadre. Îndrăznește să gândești “out of the box” și joacă-te cu făina. Pune masa in apropierea unei ferestre pentru a avea lumină naturală, presară făină, aruncă un ou în ea sau creează forme, prinde într-o laterală a cadrului și o mână de stafide sau nuci, recipientul cu ulei și o lingură de lemn. Înalță aparatul foto deasupra mesei și declanșează. Ar putea să îți iasă un cadru drăguț. Iar dacă vrei o pată de culoare lasă să se vadă într-un colț și mănușa de cuptor sau un colț al șorțului. Când termini de făcut aluatul, fotografiază-l de la nivelul lui chiar dacă pe spate lași să se vadă plăcintarul murdar de făină sau telul. Sunt doar câteva idei. Este important să te joci doar cu elemente care au legătură cu preparatul pe care urmează să îl faci, să eviți simetria și să nu abuzezi de numărul de culori.

Implică să copiii

Dacă mulți dintre noi eram doar spectatori când părinții noștri frământau, ar fi frumos ca tu să îi implici și pe copii în poveste. Un cadru cu piticul având un tel în mână și făină pe obraji ar putea fi extraordinar. Încearcă să îi surprinzi bucuria din ochi atunci când face o ploaie de făină și vei vedea că merită să cureți după el.

Fă din vopsitul ouălor o poveste

Vopsitul ouălor poate deveni extrem de ofertant pentru fotografii numai bune de postat pe Insta sau Facebook. Trebuie doar să vrei să îți folosești puțin imaginația, câteva culori și o pensulă. Fotografiază-ți puștiul în timp ce îl pictează și încearcă să pui focusul pe ou și pe mânuțele lui. După ce au fost colorate, așează ouăle într-un coșuleț pe care îl poți face din câteva nuielușe, paie sau alte plante uscate pentru a crea senzația de natural. Vor ieși mult mai de efect decât cele din comerț. Apoi pune coșul cu ouă pe o suprafață de o culoare care să facă un contrast plăcut cu opera ta. Ține minte ca atunci când fotografiezi să nu pui obiectul central și să nu fotografiezi dintr-o singură poziție. Încearcă să fotografiezi o dată de deasupra, caută un detaliu de la nivelul coșului, caută să te mai joci și cu un alt element care are legătură cu ce ai tu în imagine, poate o pensulă din care să lași să se scurgă puțină culoare, sau orice altceva îți trece prin cap. Dacă ai gradină, pune coșulețul cu ouă în iarbă și lasă soarele să îți mângâie opera. Cu siguranță vei putea scoate cadre mai reușite decât cele in care fotografiezi un castron cu ouă roșii pe masa din bucătărie.

Citește și: Idei pentru vopsitul ouălor. Iată cele mai urmărite videoclipuri

Preparatele de pe masa de paște arată mai bine cu un fundal

Dacă vrem să ne lăudăm cu ceea ce am gătit, există posibilitatea de a face fotografii mult mai reușite decât cele cu masa fotografiată în timp ce stai pe scaun. Ia câteva preparate, preferabil într-un număr impar și nu prea multe, apoi compune un cadru în care să ai și un fundal foarte apropiat. Te poți ajuta și de un perete colorat. Așează elementele și caută o sursă de lumină care să creeze efecte interesante, să îți evidențieze anumite segmente ale cadrului astfel încât să își dea impresia de pictură cu lumini și umbre. Îți recomand să folosești o lumină galbenă pentru a inunda fotografia în căldură. Este important ca elementele să nu fie așezate ca soldații în linie și să existe o asimetrie plăcută.

Abia aștept să văd ce ți-a ieșit! Trimite-mi fotografii pe adresa manolache.g53@gmail.com și pe cele mai bune le voi posta pe Lumeata.ro.

Citește și: Cameră foto sau telefon? O dilemă la modă.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here