CovidCardul este una dintre cele mai ingenioase soluții de monitorizare a cazurilor de infectare cu coronavirus din câte am auzit. A depășit stadiul de idee și un stat este aproape de a folosi noua tehnologie.

Autor: Vlad Manolache

De mai bine de două săptămâni se tot vorbește despre aplicația lansată de Google și Apple care va ajuta oamenii să știe dacă au intrat sau nu în contact cu o persoană care este infectată cu coronavirus. Utilitatea este indiscutabilă, însă discuțiile privitoare la colectarea de date personale și a colectorului care va avea acces la ele au luat amploare în toate colțurile lumii.

O alternativă în analiză

În timp ce aplicația naște controverse, în Noua Zeelandă se vorbește despre o alternativă care nu implică folosirea de smartphone-uri. Este vorba despre un CovidCard, prevăzut cu un cip și o baterie cu o durată de viață de un an, care face legătura cu celelalte carduri din apropiere și te poate avertiza dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată. Accesul se realizează prin bluetooth, iar în privința datelor persoanelor, ele nu apar în istoricul cardurilor decât ca numere de identificare. Sigur că problema manipulării datelor personale rămâne, pentru că undeva tot trebuie stocate toate datele celor care au carduri.

Citește și: COVID-19. Andrei Pitiș: Aplicația creată de Google și Apple, să nu fie în mâna statului

Mediul de afaceri din Noua Zeelandă a propus autorităților producerea și distribuirea a cinci milioane de astfel de carduri cu un cost de 100 de milioane de dolari. Guvernul a luat în considerare propunerea, dar încă nu există un răspuns afirmativ. În acest timp, în Singapore a fost lansată o aplicație pe mobil cu același scop și au fost deja raportate probleme. Prima și cea mai mare este respingerea ei de sistemul de securitate al Apple.

Lumeata.ro te invită să citești și: Cum călătorim în siguranță după ridicarea restricțiilor. Plus câteva gadget-uri utile.

Sursa foto: newsroom.co.nz

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here