Ziua de 15 mai nu aduce bucuria eliminării restricțiilor, ci mai degrabă relaxarea unora dintre ele care va veni la pachet cu noi reguli de lucru.

Autor: Vlad Manolache

Ziua de 15 mai va aduce noi măsuri și relaxarea altora, așa că nu trebuie să ne bucurăm prea tare. Și oricum nu credea nimeni că virusul intră în vacanță și ne lasă să zburdăm pe străzi și să facem hore pe la nunți. În urma declarațiilor făcute de Președintele României, rămân încă business-uri în zona critică, mai ales cele din zona HoReCa și ale turismului. Proprietarii de restaurante și cafenele vor rămâne cu ușile închise pentru nu se știe cât timp, iar hotelierii ar putea să deschidă doar pentru cazare și nu toate celelalte servicii. Cât despre festivaluri, se pare că există mari șanse ca anul ăsta nu avem Untold sau Neversea.

Reînceperea activității aduce noi măsuri

Pentru cei care au închis temporar business-urile, în afară de cele enumerate mai sus, vor putea începe producția doar după anumite reguli. Acum se lucrează la acte normative privitoare la echipamentele pe care trebuie să le achiziționeze angajatorii în funcție de profilul activității și de numărul de angajați. Totodată va exista obligativitatea cumpărării de dispozitive pentru măsurarea temperaturii, iar aici numărul de angajați va fi decisiv în alegerea unui termoscaner de mână sau a unuia tip poartă, ceea ce înseamnă noi costuri pentru angajatori.

Citește și: COVID-19. Aplicația de urmărire a creat o situație neașteptată în UK

Care sunt realele riscuri

Cu sau fără dezbaterile cu privire la data de 15 mai, rămâne o problemă majoră pe care autoritățile nu își permit acum să o scape din vedere. O eliminare a restricțiilor este echivalentul unui val uriaș de îmbolnăviri care va arăta limitele sistemului sanitar românesc și va scădea capacitatea de salvare a oamenilor infectați cu COVID-19, ceea ce s-a văzut și la case mai mari în Europa. În plus, s-a văzut că încă suntem mulți care nu înțelegem gravitatea situației.

O a două problemă care poate aduce un alt val de nenorociri în România este presiunea pe care o simt acum cei din mediul privat, unde activitatea s-a redus ori s-a închis temporar. Numărul șomerilor crește, iar lipsa de măsuri economice rapide va aduce probleme și mai mari. Ultimele predicții pe 3 luni ale INS arată o tendință de scădere a vânzărilor în aproape toate domeniile, scumpiri și concedieri.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Turismul în 2020. Corina Martin vorbește despre marile schimbări și întrecerea din online

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here