În vremurile dificile pe care le traversăm, companiile cu nume grele din piața de smartphone-uri construiesc strategii pentru a recupera din dezastrul de pe foaia cu cifrele primului trimestru al anului 2020.

Autor: Vlad Manolache

Efectele pandemiei de COVID-19 au pătruns și pe piețe care, până acum câteva luni, păreau a fi invincibile. Una dintre ele este cea a telefoanelor mobile unde companiile se luptă acum în strategii pentru a salva vânzările din 2020. Și asta după ce au tras linie la finalul primului trimetru al anului și au văzut cifrele îngrijorătoare. Mai exact, livrările de smartphone-uri au scăzut, la nivel global, cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dintre marii jucători, doar unul a reușit să încheie pe plus.

Samsung, mult sub estimări, dar în fruntea clasamentului

Departe de estimările făcute de specialiști la începutul anului, Samsung a scăzut considerabil în zona vânzărilor de smartphone-uri. Conform datelor oferite de Canalys, livrările de telefoane au scăzut cu 17%, adică 60 de milioane de unități vândute. Sunt însă suficiente pentru a plasa compania pe primul loc. Cei de la Samsung au recunoscut problemele cauzate de COVID 19 și prevăd o a doua parte a anului 2020 mult mai competitivă pe piața smartphone-urilor pentru că majoritatea companiilor vor încerca să recupereze ce au pierdut până acum.

Pentru viitorul apropiat, Samsung speră să crească în încasări printr-o strategie care implică asigurarea unei continuități în a oferi produse diferențiate în segmentul premium prin lansarea de modele noi pliabile și de telefoane din gama Note. Totodată, speră să câștige teren și prin dezvoltarea de device-uri cu tehnologie 5G.

Huawei, pe locul doi, la distanță de 11 milioane de unități

Huawei a înregistrat o vânzare a 49 de milioane de telefoane smart și pare să resimtă în cifre problemele de peste ocean. Cu toate astea, vânzările din Europa și dinn China țin compania pe locul doi în top, mai exact la o diferență de 11 milioane de unități vândute.

Huawei stă foarte aproape de Samsung și în privința comercializării de smartphone-uri 5G, cu o vânzare în primul trimestru de 8 milioane de unități, în tip ce rivalul său a reușit să înregistreze 8,3 milioane, potrivit Strategy Analytics.

Huawei ar putea câștiga teren în următoarele luni, după ce a lansat seria P40 primită excelent de piață. Mulți spun chiar că P40 Pro Plus ar fi cel mai bun din toate câte există. Oricum, strategia de a lansa un flagship în plină criză poate fi o sabie cu două tăișuri. Totul constă în cât de mult va schimba criza viziunea oamenilor. Din cifrele de până acum se observă ca rata mare de șomaj și grija pentru viitor îi determină pe oameni să fie mult mai precauți în privința propriilor bugete.

Apple pierde și schimbă strategia

Lista constructorilor de smartphone-uri afectați de criză este completată de Apple care este al treilea cel mai mare vânzător cu 37 de milioane de unități livrate în primul trimestru al 2020. Asta înseamnă că a cunoscut o scădere a livrărilor de 8% comparativ cu trimestrul 1 al anului 2019, conform Canalys.

Cu toate astea, vânzările de iPhone 11 s-au dovedit a fi destul de bune, însă nu suficiente pentru a asigura vânzări-record. Acum compania a abordat o strategie nouă și a accesat o altă zonă a pieței cu iPhone SE în care își pun încrederea că va fi prima opțiune a celor mai mulți oameni care își doresc un telefon la un preț de sub 2500 lei. Acum, când concurența a ridicat miza, mulți dintre fanii Apple așteaptă device-uri 5G.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Lansarea noului Iphone SE, un mesaj pentru întreaga lume

Există și o companie pe profit

A reușit să își creeze o cale ascendentă în ultimii ani pe baza raportului calitate-preț și se pare că îi reușește chiar și pe timp de criză. Este vorba de Xiaomi care acum ocupă locul 5 în topul vânzărilor și care a reușit să ajungă la 30 de milioane de unități livrate, ceea ce înseamnă o creștere de 9%.

Strategia abordată de companie a dat roade și ar putea continua în același trend ascendent după ce au prezentat, pe 30 aprilie noile smartphoneuri Xiaomi Redmi Note 9, Xiaomi Redmi Note 9 Pro și Xiaomi Mi Note 10 Lite.

Citește și: Xiaomi Redmi Note 9 a fost lansat. Specificații și preț

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here