Xiaomi a primit o lovitură extrem de dură după ce a înregistrat vânzări uriașe în ultimul an. Forbes a făcut dezvăluiri despre colectarea de date personale pe care compania chineză le-ar accesa prin intermediul celui mai vândut telefon.

Autor: Vlad Manolache

Xiaomi este singura companie care a cunoscut o creștere în vânzări de smartphone-uri în primul semestru al anului 2020 în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Acum se află pe locul cinci în topul giganților și tot crește de la un an la altul.

Ultimul produs care s-a dovedit a fi un real succes și care a adus vânzări-record a fost Xiaomi Redmi Note 8. Odată cu accesul în lumea celor puternici, compania a intrat din ce în ce mai mult în atenția presei de profil și a cercetătorilor, iar asta a adus recent și o mare problemă care ar putea afecta vânzările viitoare ale companiei.

Forbes a deschis “cutia Pandorei”

Forbes a publicat opiniile mai multor cercetători în domeniul securității care au spus că Xiaomi colectează istoria web precum și date despre telefon precum numărul unic de identificare a dispozitivului și a versiunii de Android care ar putea duce la identificarea persoanei care folosește deviceul.

Dezvăluirea a mers și mai departe

Specialistul în securitate Gagi Cirlig a explicat pentru aceeași publicație că atunci când folosea browser-ul Xiaomi de pe Redmi Note 8, acesta a înregistrat toate site-rile vizitate și fiecare articol vizualizat pe o funcție de știri a Xiaomi. Mai mult, susține că datele sunt reținute chiar și atunci când se navighează pe modul “incognito”. Cirlig a mai spus că telefonul înregistrează și date precum foldere pe care le deschide utilizatorul. Conform cercetătorului, datele au fost trimise pe servere găzduite de Alibaba care au fost închiriate de Xiaomi.

Citește și: Apple a găsit o soluție să poți debloca telefonul cu masca pe față.

Cum se apără compania

Reacția celor de la Xiaomi la articolul de vineri a apărut imediat pe blogul companiei unde au fost prezentate câteva dintre practicile folosite în privința datelor. Gigantul susține că sunt colectate statistici despre lucruri precum receptivitatea și performanța care nu pot fi utilizate pentru identificarea persoanelor. Xiaomi a mai spus că istoricul navigării web este sincronizat doar în cazul celor care au funcția activată în setările lor.

“La Xiaomi, confidențialitatea și securitatea utilizatorilor noștri sunt prioritare”, a spus compania în postarea sa. “Respectăm cu strictețe și suntem pe deplin conforme cu legile și reglementările privind protecția confidențialității utilizatorilor din întreaga lume”, susține compania chineză.

Momentul scandalului, cum nu se putea mai rău pentru Xiaomi

Întâmplător sau nu, dezvăluirea care pune acum un semn de întrebare deasupra companiei a venit într-un moment total nepotrivit. Dezvăluirile au apărut la câteva ore după ce Xiaomi a prezentat noile smartphone-uri ale mărcii care par extrem de competitive datorită raportului calitate-preț (despre care am mai vorbit și în alte postări). Mai mult, problema ridicată acum ar putea afecta foarte mult compania în contextul în care jucătorii de pe piața smartphone-urilor anunță luni de foc pentru întreaga industrie.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Xiaomi Redmi Note 9 a fost lansat. Specificații și preț

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here