Cercetătorii au răspuns unei probleme al cărei răspuns este căutat de 30 de ani. De curând, ei au descoperit gena de reproducere care nu implică sex.

Autor: Vlad Manolache

Cercetătorii de la Universitatea din Sidney au punctat o realizare uriașă. Au descoperit gena datorită căreia albinele de miere Cape, din Africa de Sud, pot să se înmulțească fără să fi făcut vreodată sex. Conform oamenilor de știință este vorba despre GB45239 pe cromozomul 11.

“Este extrem de Interesant! (…) Oamenii de știință au căutat această genă timp de 30 de ani. Acum știm că este pe cromozomul 11, am rezolvat un mister”, a declarat profesorul Benjamin Oldroyd de la Școala de Științe ale Vieții și mediului, conform phys.org. Tot el explică faptul că gena a permis albinelor să depună ouă care produc doar femele, ceea ce este un avantaj având în vedere că masculii, spune cercetătorul, “sunt în cea mai mare parte inutili”.

Citește și: Oamenii de știință au creat florile luminoase. VIDEO

Trebuie spus că această genă aparține doar albinelor Cape și că ovarele lor sunt mai mari și capabile de a produce feromoni regine.

Există și efecte nedorite

Capacitatea albinelor din această subspecie de a se reproduce fără sex a creat ceea ce specialiștii numesc a fi un parazitism social. Mai exact, lucrătorii albinele invadează alte specii, se reproduc și conving lucrătorii gazdă să le hrănească larvele. Astfel s-a ajuns ca în Africa de Sud 10.000 de colonii de alte subspecii de albine să moară din cauza comportamentului albinelor Cape, conform aceleiași publicații.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Google Lens copiază acum textul scris de mână pe computerul tău

Sursa foto: pixabay.com

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here