Pandemia, un fapt. Nebunia din jurul ei, o consecință. În tot acest timp, puterea tehnologiei a fost testată la cea mai mare scară, iar rezultatele diferă în funcție de construcția fiecărui popor.

Autor: Vlad Manolache

Cât este adevărat și cât este poveste? Din laborator sau de la lilieci? Cine câștigă și ce s-a urmărit de fapt? Astea sunt cele mai mari nedumeriri ale românilor pe care le-am auzit în ultimele zile, în mediul virtual și pe stradă, cu privire la noul coronavirus și. Simultan, mai circulă ceea ce aș numi puterea exemplului necunoscut pentru întărirea logicii împrumutate de pe net. Mai simplu spus, este vorba despre omul care știe el pe cineva care avea o rudă bolnavă de inimă sau de plămâni și căuruia i s-a spus că persoana respectivă a murit de Covid-19. Iar dacă întrebi cine este omul respectiv, afli că de fapt e o rudă a unui prieten care avea o soră apropiată de cel în cauză. Cât despre izolații care își scutură creierii deasupra tastaturii să înșire câteva cuvinte cu 5G-ul și Covidul, nu prea vreau să îi pun în aceeași barcă alături de ceilalți oameni care își pun întrebările enumerate mai sus pentru că aș face o mare nedreptate.

Cam așa s-a conturat tabloul general al unei societăți puțin mai relaxate odată ce a dat cu nasul de aer proaspăt, dar în același timp gânditoare la ziua de mâine din cauza ratelor și a altor probleme financiare care se prefigurează a fi din ce în ce mai mari pentru toată lumea. Cu toate astea, până aici nimic nu este condamnabil, sau cel puțin nu de mine. Însă aș vrea să abordez un alt subiect care mi se pare că a jucat un rol definitoriu în bulversarea întregii lumi, în injectarea fricii și a urii, în luarea unor măsuri absurde, în crearea de ipoteze care i-au făcut pe alții nepăsători sau sceptici. Este vorba despre tehnologie și mai de grabă despre cum a fost folosită cea mai importantă dovadă a evoluției lumii într-un mod cât se poate de josnic.

Tehnologia, cea care salvează vieți, care ne face existența mai ușoară și ne oferă zilnic senzația de preaplin, poate deveni un instrument extrem de periculos, o cale de manipulare cu o capacitate incredibilă pe care am cunoscut-o cu toții în ultimele luni. Propagarea de mesaje și povești false însoțite de imagini cu impact emoțional au devenit adevărate bombe pe rețelele de socializare care odată ce au explodat au făcut ca oamenii să migreze către extreme. O mare parte dintre ei s-a îndreptat către zona fricii și anxietății provocată de explozia de fotografii cu sute de morți înghesuiți în biserici, oameni pe moarte și de texte care amplificau până la cele mai absurde superlative puterea noului coronavirus.

Consecințele utilizării tehnologiei informației în zona de hazard sunt greu de estimat și probabil că este prea devreme pentru a le enumera pe toate. Dar aș aminti puțin despre isteria cumpărăturilor care i-au determinat pe români să stea suflet în suflet, în plină pandemiei, pentru a goli rafturile magazinelor și ale farmaciilor. Reacția asta a condus la altele și mai grave, pentru că imediat au apărut speculanții care vindeau detergenții cumpărați de la market cu prețuri exorbitante și făceau vânzări serioase pe fondul fricii oamenilor. Pe de altă parte, și mai grav a fost că informațiile false distribuite cu ajutorul tehnologiei au amplificat frica și mai mult, iar în majoritatea farmaciilor începeau să dispară medicamente de care alți oameni bolnavi aveau mare nevoie.

Printre consecințele serioase se numără și afectarea psihică a multor persoane ale căror temeri au fost alimentate clipă de clipă cu ajutorul tehnologiei în timp ce stăteau izolați în case și se gândeau la părinții lor.

O altă mare parte a societății s-a îndreptat către cealaltă extremă, cea dominată de suspiciuni născute de informații false și manipulatoare, care au avut consecințe chiar și asupra sănătății unora. Tehnologia a fost folosită și pentru a propaga mesaje care făceau oamenii să spună că noul coronavirus este “o simplă răceală”, că este o invenție cu scopul de a ne ține în casă, ori de a ne împuțina pentru că economia nu ne mai poate susține pe toți. Asta a condus la încălcarea oricăror reguli și mai departe la izbucnirea unor focare și chiar la moartea multor oameni.

Cu toate filtrele inventate și efortul depus de coloși precum Google și Facebook de a bloca informațiile false, nu s-a întâmplat absolut nimic. De ce? Pentru că fiecare entitate a fost nevoită să aleagă o tabără, o viziune, iar în acel moment departajarea informațiilor începe să fie tratată într-o manieră subiectivă.

În tot acest vacarm în care tehnologia a devenit una dintre cele mai puternice arme de manipulare, atitudinea echilibrată nu își poate avea locul, indiferent din partea cui ar putea vine. Covid-19, pe lângă o boala chinuitoare, a creat și una dintre cele mai puternice divizări ale societății care a arătat și limitele fiecărui popor de a acționa și mai ales a înțelege.

Este important de observat dacă, după testarea adevăratei capacități de manipulare cu ajutorul tehnologiei și analiza amplă a reacției maselor, nu se vor pune bazele unor strategii cu efecte similare care să folosească altor interese despre a căror probitate ar putea fi cel puțin discutabilă.

Textul ăsta nu are o concluzie pentru că s-au tras suficiente în ultima vreme, dar este cert că trebuie să ne antrenăm rațiunea pentru a face față zilei de mâine care probabil ni se va arăta în multe feluri, iar mulți își vor apropria rapid unul dintre ele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here