Oamenii de știință au descoperit cel mai mare vulcan de pe Pământ. Din primele studii a rezultat că l-a detronat pe Mauna Loa, vulcanul de peste 9000 de metri.

Autor: Vlad Manolache

La 950 de kilometri nord-vest de Honolulu, Hawaii, se află două roci de dimensiuni reduse, dar care au dus la o descoperire uriașă. Cercetătorii susțin că acelea sunt de fapt vârfurile celui mai mare vulcan de pe Pământ, numit Pūhāhonu, care înseamnă în hawaiiană „țestoasa care se ridică pentru a respira”.

Conform datelor oficiale oferite până acum, vulcanul face parte dintr-un lanț de munți și vulcani care se întind din Hawaii până în estul Rusiei, conform livescience.com. Iar în privința dimensiunii, este mult mai mare decât Mauna Loa a cărui înălțime depășește cel mai înalt vârf al Everestului. Teoria are la bază un studiu din care a rezultat că Pūhāhonu conține 150.000 km cubi de rocă, ceea ce ar însemna că este de două ori mai mare decât cel care a deținut recordul până acum. Pentru măsurătoare, s-au folosit detectoare de gravitație și cu sonar.

Sursa foto: NOAA

Citește și: Imagini spectaculoase cu Jupiter surprinse de pe Terra

Partea vizibilă reprezintă doar 30% din volumul vulcanului care este atât de atânc în pământ încât a provocat o scufundare permanentă a crustei aflate dedesubt timp de 14 milioane de ani de la formarea lui.

Tot oamenii de știință susțin că Pūhāhonu ar putea fi și cel mai fierbinte de pe Terra, după ce studiile pe mostre de minerale formate în urma cristalizării lavei arată că ar fi ajuns la aproape 1.700 de grade.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Briza mării poartă substanțe dăunătoare. Descoperirea ar trebui să ne îngrijoreze

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here