Există un viitor pentru bateriile Sodiu-Ion? Cercetătorii vorbesc de avantaje importante pe care le vor avea în comparație cu cele Litiu-Ion.

Autor: Vlad Manolache

Bateriile Na-Ion ar putea să devină o reală alternativă la bateriile Li-Ion pe care le cunoaștem cu toții. Un studiu realizat ACS Energy Letters arată că cercetătorii au ajuns la rezultate remarcabile în dezvoltarea bateriilor Sodiu-Ion și susțin că acum se poate vorbi despre un pas important în crearea unui produs care ar putea avea un loc pe piață în viitor.

Sigur că nu se poate pune problema, cel puțin deocamdată, de înlocuirea acumulatorilor din telefoane, însă oamenii de știință susțin că bateriile Na-Ion ar putea deveni utile la o scară mare. Ei susțin că ar putea fi utilizate pentru înmagazinarea energiei verzi, mai ales acum când există un trend crescător în privința numărului de oameni care apelează chiar și pentru propriile case la un sistem autonom. Este drept că nu s-a ajuns încă la performanțele celei cu Litiu-Ion care este mult mai rezistentă și păstrează mai multă energie, însă există și avantaje. Bateriile Na-Ion sunt mult mai ieftine și mai ușor de produs.

Citește și: Vivo a prezentat seria X50. Competiția are de ce să se teamă

„Această lucrare deschide calea către bateriile practice de sodiu-ion, iar ideile fundamentale pe care le-am obținut despre interacțiunea catod-electrolit aruncă o lumină asupra modului în care am putea dezvolta viitoare materiale catodice fără cobalt sau cu cobalt scăzut în bateriile cu ioni de sodiu, precum și în alte tipuri de chimie pentru baterii “, spune Junhua Song, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley.

“Dacă putem găsi alternative viabile atât pentru litiu cât și pentru cobalt, bateria de sodiu-ion ar putea fi cu adevărat competitivă cu bateriile cu litiu-ion. Și asta ar putea duce la schimbarea jocurilor”, mai adaugă Song.

Pe parcursul a o mie de cicluri de încărcare, bateria Na-Ion își păstrează încă peste 80% din încărcătură, însă nu este deocamdată suficient de performantă pentru a fi montată pe dispozitive mici utilizate permanent.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Provocări și riscuri în curțile marilor producători de telefoane din China

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here