China a recurs la o metodă inteligentă de a dezinfecta mijloacele de transport în comun. SUA este pe cale să o adopte și ar putea avea viitor și în Europa.

Autor: Vlad Manolache

Cercetările au demonstrat că lumina UV este foarte eficientă în lupta cu noul coronavirus și mulți specialiști au găsit deja soluții de a o aplica pentru a face transportul în comun mult mai sigur.

Prima țară care a făcut pasul către dezinfectarea spațiilor mari cu lumină UVC a fost China unde s-a folosit în autobuzele utilizate în marile orașe. Metoda se pare că funcționează și acum a fost preluată și de Statele Unite ale Americii.

Prima încercare a americanilor a avut loc în New York unde lumina UV a fost utilizată în timpul procedurilor de curățare a garniturilor de metrou pe timp de noapte.

Citește și: Un proiect uriaș de cultură și tech a fost ținta hackerilor

„În calitate de oameni de știință, vom repeta studiile, le vom scrie pentru revizuirea colegilor. Dar cu siguranță se pare că lumina UV este foarte eficientă pentru uciderea acestui virus”, a declarat David Brenner, directorul Centrului de Cercetări Radiologice de la Universitatea Columbia pentru ABC News. Tehnologia ar putea fi implementată și în alte orașe mari din SUA.

Există însă câteva probleme care trebuie luate în calcul înainte de a se recurge la o astfel de măsură. În primul rând, s-a demonstrat că lumina UVC este extrem de nocivă pentru piele dacă există expunere directă, ceea ce înseamnă că procesul de sterilizare trebuie să aibă loc doar atunci când nu există oameni în preajmă. O a doua problemă este că efectul nu este unul de durată, iar metoda este extrem de costisitoare dacă este aplicată în fiecare noapte.

Pentru eliminarea unor astfel de piedici, o echipă internațională de cercetători caută acum soluții pentru a construi dispozitive portabile mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Un start-up creează mânerul anti-COVID-19. Mizează pe crowdfunding

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here