Are rost să vorbim despre 5G și evoluție în tehnologie când la câțiva kilometri de marile orașe ale României nu există apă curentă, gaz, canalizare, asfalt?

Autor: Vlad Manolache

Implementarea 5G a devenit unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale anului 2020 care au condus la proteste și conflicte în multe state ale lumii. Întâi s-a vorbit despre cât de nociv este 5G-ul pentru sănătate, apoi despre cum ne vor urmări alții cu ajutorul noilor tehnologii și de aici imaginația a devenit tot mai roditoare. Dintre toate temele expuse pe piață, una singură se pare că ar avea o oarecare greutate, mai exact, cea referitoare la securitatea datelor. Discuțiile au condus la decizii radicale în SUA și Marea Britanie cu privire la implicarea Huawei în dezvoltarea 5G.

Ei bine, la noi, mai există o abordare care duce într-o altă direcție oarecum mai apropiată de noi. Tot mai mulți români susțin pe rețelele de socializare că este nepotrivit să vorbim despre implementarea 5G atât timp cât încă sistemul de canalizare este un lux în foarte multe zone, cât încă săpăm gropi și le numim toalete, cât încă butelia rămâne vitală în mii de locuințe și infrastructura înseamnă în majoritatea satelor ulițe de pământ care se transformă în șleauri la prima ploaie.

Citește și: Google va livra cărți cu drone. Serviciul va deveni disponibil din această săptămână

Neajunsurile sunt vizibile, cunoscute de ani și ani și apăsătoare atunci când intrăm în contact cu ele, însă a le pune într-un asemenea context, mi se pare că naște o temă falsă. Nu poate exista o condiționare între implementarea noilor tehnologii și cumulul de probleme care ne arată starea actuală a României rurale. Ba mai mult, cred că tehnologia odată implementată în administrațiile publice locală și centrală, în sectorul privat, ar putea aduce beneficii oricărei zone mai mult sau mai puțin dezvoltată atât timp cât vine la pachet cu o educație în sensul ăsta. Cine spune că nu se pot introduce utilități într-o comună în timp ce se construiește și infrastructura pentru 5G? Însă este important ca prin noile tehnologii să se poată salva viața omului de la sat sau de la oraș datorită medicinei care va putea fi practicată de la distanță. Poate fi un mare câștig dacă miilor de copii din sate uitate de lume li se vor putea preda cursuri la școală de către profesioniști aflați la sute de kilometri distanță. Totodată, vor exista beneficii majore în dezvoltarea multor domenii de activitate în care își va face simțită prezența inteligența artificială.

Peste un milion de device-uri conectate pe km pătrat

“Vom avea în viețile noastre din ce în ce mai multe device-uri conectate la internet și într-unul dintre rapoartele despre potențialul tehnologiei 5G am aflat că vom putea să avem peste un milion de device-uri pe kilometrul pătrat care să poată să fie conectate în același timp la internet. Potențialul este enorm, dar din punctul nostru de vedere, al Asociației pentru Tehnologii Avansate, nu putem să vorbim despre 5G și despre o utilizare eficientă a tehnologiei 5G dacă nu vorbim de tehnologia bazelor de date distribuite care va avea odată cu introducerea tehnologiei 5G un boost din punct de vedere al adopției pentru că beneficiile pe care adopția tehnologiei blockchain le va aduce sunt deja incontestabile și despre inteligența artificială care va reprezenta varianta în care vom procesa datele pe care, folosind rețelele IOT (reprezintă o rețea de obiecte fizice, echipate cu tehnologii încorporate pentru a comunica între ele sau cu mediul) le vom achiziționa și le vom stoca distribuit în rețele de timp blockchain” a declarat Bogdan Almaşi, director executiv, Asociaţia pentru Tehnologii Avansate, la conferinţa online „Future of connectivity – 5G”, organizată de Jumptosmart.ro, în parteneriat cu Public Affairs Solutions şi Asociaţia Română de Relaţii Publice (ARRP).

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Apăsarea unei taste face să dispară toate reclamele de pe Youtube.

“Va creşte accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât şi în mediul rural”

5G se va implementa şi în România, aşa cum se va implementa peste tot în lume, mai repede sau mai târziu. Depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii. Dacă e să vorbim din perspectiva statului român, există câteva avantaje substanţiale pe care tehnologia 5G le aduce (…) Se va mări gradul de incluziune digitală printr-o mai bună acoperire a razei de oferire de servicii de date în România. Dacă astăzi mai există anumite zone albe, în care nu există semnal 4G sau 3G sau există şi în aglomeraţiile urbane zone în care semnalul este de mai proastă calitate, acest lucru se va îmbunătăţi foarte mult odată cu apariţia tehnologiei 5G şi serviciile oferite vor putea fi de o mai bună calitate şi de mare diversitate. În final, va creşte accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât şi în mediul rural”, a declarat, azi, Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) în cadrul aceleiași conferințe.

Sursa foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here