Cu ajutorul unui telescop performant, cu raze X, a fost realizată, din spațiu, o hartă uluitoare a cerului . Imaginea a condus la noi concluzii ale oamenilor de știință.

Autor: Vlad Manolache

Telescopul numit eRosita, aflat la bordul observatorului spațial Spektr-RG lansat în iulie anul trecut, a reuști să creeze o hartă incredibilă a cerului.

Totul a fost posibil datorită instrumentului u raze X construit de Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania.

Aparatul a colectat 165 de gigabyte în 182 de zile, iar datele au fost adunate pentru obținerea unei hărți uluitoare care conține mai mult de un milion de obiecte care strălucesc în raze X.

Citește și: Imagini spectaculoase cu Jupiter surprinse de pe Terra

(J. Sanders, H. Brunner and the eSASS team/MPE; E. Churazov, M. Gilfanov/IKI)

Această imagine cu tot cerul schimbă complet modul în care privim universul energetic. (…) „Vedem o asemenea bogăție de detalii – frumusețea imaginilor este cu adevărat uimitoare”, a declarat Peter Predehl, investigatorul principal al eROSITA la MPE.

Conform primelor concluzii, majoritatea obiectelor strălucitoare surprinse cu raze x, în jur de 77%, sunt nuclei galactici activi sau găuri negre supermasive care absorb activ material din centrul galaxiilor.

În următorii trei ani și jumătate, oamenii de știință își doresc să obțină șapte astfel de hărți cu raze X pentru a veni cu noi concluzii și teorii menite să ajute lumea în privința înțelegerii spațiului și a activității lui.

Lumeata.ro îți recomandă să citește și: Actori celebri au devenit investitori în tech. Care sunt business-urile pe care au mizat

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here