Știrile despre viiturile care mătură o dată la câțiva ani zone întregi din România nu mai miră pe nimeni. M-am gândit să vă prezint pe scurt câteva sisteme anti-inundații folosite în alte state. Măcar să știm că există.

Autor: Vlad Manolache

“România sub ape” este un titlu pe care îl văd cel puțin la doi ani pe burtierele canalelor de știri. Anul ăsta avem parte de aceleași știri despre catastrofele din țară, despre sate întregi aflate sub ape din cauza ploilor abundente care au făcut ca apele râurilor să iasă din matcă, despre drumuri surpate și oameni salvați cu elicoptere. De și au loc frecvent, nu se întâmplă mare lucru pentru a preveni asemenea nenorociri. Oamenii continuă să construiască în zone inundabile, aproape de albiile râurilor, autoritățile continuă să se uite în altă parte atunci când vine vorba despre investiții în ridicarea și consolidarea malurilor și în final toată lumea plânge. Evit să intru în detalii pe tema căutării vinovatului, însă m-am gândit să îți prezint câteva sisteme anti-inundații inventate și utilizate în alte țări.

Idei pentru protejarea propriei gospodării

Am văzut în ultimele zile oameni care scoteau apa din casă cu pompa, însă am descoperit că există metode mai inteligente de prevenire a unor astfel de cazuri. Una dintre ele este WIPP: Water Inflated Property Protector. Este vorba despre un tub lung creat din poliester și acoperit cu vinil care se umple cu apă de la orice sursă disponibilă și devine o barieră puternică în fața apelor care inundă străzile. Este folosită în special pentru protejarea proprietăților de dimensiuni relativ reduse.

Aquobex este numele unei invenții care se montează la ușile și ferestrele caselor, locurile pe unde intră cea mai mare cantitate de apă în cazul inundațiilor. Este un dispozitiv ușor a cărei prindere durează foarte puțin și care este folosită de foarte mulți oameni care locuiesc în zone cu risc de inundații. Aceeași companie a dezvoltat și alte sisteme anti-inundații care se utilizează la scară mai mare și care sunt apreciate la nivel internațional.

Water gate este un dispozitiv care a apărut de mult timp pe piață și care și-a demonstrat eficiența în foarte multe situații de urgență. Este creat din PVC și se folosește de presiunea apei pentru a se stabiliza. Un alt avantaj este timpul redus de instalare și rezistența lui în cazul unor viituri.

Invenții la care au apelat autoritățile pentru salvarea orașelor

Dacă am prezentat câteva invenții care pot fi folosite la scară foarte mică, acum trebuie să punctăm și câteva măsuri interesante la care au apelat autoritățile unor state civilizate. Un exemplu demn de amintit este ceea ce s-a întâmplat în Grein, un orășel din Austria, salvat de autorități care au apelat la tehnologie pentru a construi o barieră de metal care să reziste în fața unei viituri extrem de puternice. Proiectul a funcționat și imaginile au devenit celebre în toată lumea. Deci, se poate.

La un nivel mult mai înalt, trebuie amintit Bariera Thames, al doilea cel mai mare sistem anti-inundații din lume și care se află pe râul Tamisa, în aval de centrul Londrei. Este vorba despre un sistem de apărare mobil care măsoară o lungime de 520 de metri și este prevăzut cu 10 porți care se pot închide în cazul unei viituri foarte puternice. Șase dintre porțile sistemului Bariera Thames sunt construite în așa fel încât să nu incomodeze în niciun fel navigatorii. Mi se pare impresionant că acest sistem a început să se construiască în 1975 și a devenit funcțional în 1982.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Olympus dispare de pe piața foto. Decizie forțată de doi factori care ar trebui să îi îngrijoreze pe giganți

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here