Printarea 3D a atins un alt nivel. Un producător auto și-a propus construirea unei mașini hibrid, cu 1232 de cai putere, din componente realizate cu cele mai performante imprimante.

Autor: Vlad Manolache

Imprimarea 3D este una dintre cele mai interesante invenții din ultimii 10 ani. Dacă ne miram atunci când vedeam cum o imprimantă reușea să creeze o mașinuță cât un deget, acum deja vorbim despre crearea unui hypercar adevărat.

Ideea de a construi o mașină doar din componente printate 3D i-a aparținut lui Kevin Czinger, fondatorul fabricii auto Czinger, care va lansa modelul 21 C, o mașină extrem de puternică echipată cu un V8 de 2,9 litri și o pereche de motoare electrice montate în partea din față. Motivul pentru care a preferat alăturarea motorului cu ardere internă la cele două electrice a fost reducerea greutății mașinii. Constructorul susține că dacă ar fi constrit-o 100% electrică, nu ar mai fi avut aceleași performanțe pentru că era nevoie de baterii mult mai mari și automat mult mai grele.

Citește și: România vs viitura, serial fără final. Iată câteva sisteme anti-inundații folosite în alte țări

Cea mai mare provocare a lui Czinger nu a fost însă partea de motorizare ci găsirea celor mai bune soluții privitoare la utilizarea materialelor corespunzătoare pentru a construi o asemenea mașină. El susține că materia primă folosită pe piață nu era suficient de rezistentă, iar rezolvarea a venit de la SLM Solutions, un producător german de imprimante metalice 3D, care a ajutat la găsirea materialelor care să aibă cele mai bune rezultate.

În urma calculelor, au decis ca multe componente să fie printate cu aliaje de aluminiu, pentru sistemul de evacuare să se folosească Inconel, un tip de material foarte rezistent la temperaturi extreme, iar pentru stâlpi să opteze pentru titan.

Conform calculelor mașina va atinge 96 de km în 1,9 secunde ceea ce înseamnă o performanță incredibilă.

Conform datelor oficiale, mașinile vor fi montate manual, iar modelul 21C va fi fabricat în 80 de exemplare.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Senzații și tehnologii la concertele drive-in de la Romexpo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here