Teoriile conspirației, care au circulat în ultimele luni pe rețelele de socializare, au condus la acte de violență. Totul a pornit de la încercările de îndoctrinare a populației cu privire la o posibilă legătură între 5G și Covid-19.

Autor: Vlad Manolache

Evoluția tehnologiei a fost întotdeauna privită cu suspiciune de foarte mulți dintre noi, însă, utilitatea dovedită ulterior a calmat spiritele. Însă, ca și înainte de implementarea 3G și 4G, tehnologia 5G a condus la teorii dintre cele mai ciudate în rândul celor care au ignorat explicațiile științifice pe motivul “că știu ei mai bine” cum stă treaba și ce intenții “malefice” se află în spatele unor astfel de planuri.

Contextul actual în care lumea se confruntă cu una dintre cele mai dure pandemii din istorie a aprins și mai tare focul adepților teoriei conspirației care au ajuns să inventeze explicații incredibile în care au enunțat că există o strânsă legătură între coronavirus și 5G. Una dintre teorii spune că implementarea 5G conduce la slăbirea sistemului imunitar, iar astfel am deveni victime ale noului virusului, iar a doua se referă la faptul că 5G transmite în mod direct Covid-19. Toate încercările specialiștilor de a explica faptul că nu există nicio legătură între o rețea și un virus au pălit în fața ignoranței adepților unor astfel de povești menite să inducă panică în societate. De aici și până la violență a mai fost doar un pas.

Citește și: România vs viitura, serial fără final. Iată câteva sisteme anti-inundații folosite în alte țări

Când nimeni nu credea că vor putea exista vreodată repercusiuni ale unor astfel de mesaje, au apărut primele cazuri în care lucrători în telecomunicații au fost victime ale violențelor verbale și chiar fizice ale unor adepți ale teoriei legate de 5G și Covid-19.

Inginerul de telefonie David Snowdon din Marea Britanie a fost abordat de doi bărbați violenți, în timp ce se întorcea cu autoutilitara de la o intervenție, care i-au spus că în cazul în care ceea ce a făcut el are vreo legătură cu 5G va avea mari probleme. Amenințarea a fost însoțită și de câteva lovituri asupra autoutilitarei în care se afla.

Ceea ce i s-a întâmplat inginerului nu a fost nicidecum un caz izolat. În ultimele patru luni, în Marea Britanie, mai mulți ingineri de telecomunicații au fost supuși abuzurilor verbale și fizice sau hărțuirilor online.

În Marea Britanie se pare că există un procent generos de persoane care dau crezare unor asemenea teorii.

În privința extinderii în spațiul public a unor asemenea abordări, aș spune că un rol important ar putea avea și autoritățile care ezită în a transmite mesaje clare cu privire la ce înseamnă 5G și ce rol ar putea juca în dezvoltarea unei societăți.

Lumeata.ro îți propune să citești și: L-am întrebat pe Andrei Nistor de la Shutterstock cum ajungi să vinzi fotografii pe net

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here