Avem de unde să învățăm fotografie chiar și în timpul pandemiei de Covid-19. Există fotografi care au împărtășit din experiențele lor, au oferit sfaturi și tehnici și le-au oferit gratuit în cadrul unor proiecte online foarte bine construite. M-am gândit că trebuie să știți despre ei. Pentru că merită.
Autor: Vlad Manolache
Fotografii de eveniment și nu numai trăiesc vremuri dificile din cauza pandemiei care a schimbat radical agendele tuturor. Iar dacă nunțile, concertele și petrecerile au dispărut pentru o perioadă nedeterminată, mulți dintre pasionații de fotografie au avut timp de noi experimente și mai ales de învățat lucruri noi.
Da, știu că există și posesori de camere care consideră că știu tot și sunt foarte buni, însă astăzi m-am gândit să scriu pentru cei care cred, ca și mine, că niciodată nu va exista un moment în care să spui că ai învățat absolut tot. Am descoperit în perioada pandemiei fotografi veritabili care au înțeles că banii nu trebuie să fie neapărat o barieră în drumul spre învățarea fotografiei și au oferit webminarii și workshop-uri online gratuite. Dincolo de strategii de marketing și PR, cei care au muncit pentru ca alți fotografi să primească informații gratuite merită apreciați pentru ceea ce oferă comunității. Asta ar trebui să ne facă să ne gândim de două ori atunci când reacționăm total nepotrivit când ni se cere un sfat de la un fotograf începător. Sunt pline grupurile de Facebook de comentarii răutăcioase și chiar nesimțite puse de posesori de aparate foto la fotografii postate de începători care așteptă sugestii constructive.
Așa că atât timp cât unora dintre noi ne este greu să oferim un sfat de un rând pe un grup de de profil, ar trebui să îi apreciem mai mult pe fotografii buni care oferă lecții gratuite de ore sau chiar zile întregi comunității.
Unul dintre fotografii care nu a uitat să fie om este Ovidiu Leșan, pe care nu l-am întâlnit niciodată, dar care s-a gândit la cei din breaslă și a oferit gratuit un workshop întreg de fotografie de nuntă. Este foarte bine structurat și puteți învăța multe lucruri utile, de la abordarea clientului până la idei de fotografii, editare și chestiuni ce țin de partea de business. Știu că haterii vor spune că a urmărit doar să își facă publicitate, dar pe cei care cred asta i-aș îndemna să răspundă la o întrebare: Cum ar fi societatea dacă toți fotografii cu experiență ar alege să își facă publicitate în modul în care a făcut-o Ovidiu? Până la răspunsuri, eu cred că omul ăsta merită toată aprecierea. Găsiți workshop-ul pe site-ul lui ovidiul.ro. Un alt aspect care mi-a atras atenția este modestia care îl face să recunoască ce știe și ce nu și lasă totodată portofoliul să vorbească despre el.
Citește și: Show cu drone în Coreea de Sud pentru determinarea oamenilor să poarte măști
Un al nume de pe lista foarte scurtă a fotografilor care au oferit lecții online de fotografie fără să aștepte vreo răsplată este Vali Bărbulescu. Cei mai mulți îl cunosc pentru performanțele lui în lumea muzicii, însă el este și un foarte bun fotograf. A lucrat cu nume mari din modă și a devenit rapid cunoscut pentru fotografia de portret. În timpul pandemiei, Vali a reușit să facă o serie de interviuri cu fotografi români celebri care au oferit sfaturi extrem de utile celor care au avut urechi să le audă. Sunt lecții de fotografie și totodată lecții de viață în care se vorbește mult de pasiune, muncă și ambiție. Vă invit să le urmăriți pe canalului lui de Youtube și să vedeți ce mai pune la cale pe pagina lui de Facebook.
Azi am vorbit despre ei, însă cu siguranță au mai existat câteva excepții care confirmă că există încă fotografi care se ambiționează să rămână oameni. Asta așa, ca să știm și pentru ce seminarii foto merită să plătim atunci când situația va fi mai bună.
Lumeata.ro îți recomandă să citești și: L-am întrebat pe Andrei Nistor de la Shutterstock cum ajungi să vinzi fotografii pe net
[…] Citește și: Fotografi de la care am învățat în pandemie. Proiecte oferite gratuit pasionațilo… […]
[…] Lumea ta îți recomandă să citești și: Fotografi de la care am învățat în pandemie. Proiecte oferite gratuit pasionaților […]