Joaca și copilăria sunt noțiuni inseparabile, indiferent de conjunctură. Și în război, copiii își găsesc jucării din orice obiect, deci cum să nu se joace în vremea epidemiei?! În Parcul Humulești din sectorul 5 al Capitalei, se desfășoară în perioada 24 iulie – 15 august un eveniment social dedicat în special copiilor și familiilor acestora, dar nu în mod exclusiv lor.

Purtând chiar numele unui joc al copilăriei fără computere, ”Filme, fete și băieți, melodii sau cântăreți”, evenimentul organizat de Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache” aduce bucurie copiilor din zona Parcului Humulești, dar și câte un strop de educație, strecurată prin joc. Astfel, cei mici învață cum să respecte regulile, fără a li se impune. Spre exemplu, obligativitatea de a păstra o anumită distanță între ei, atunci când se întâlnesc mai mulți parteneri de joacă, se poate lesne respecta dacă în loc de a le spune că nu au voie să se apropie la mai puțin de 1,5 metri unul de altul, copiii sunt rugați să întindă brațele și să se distanțeze până când degetele lor și degetele vecinilor de spațiu nu se ating. În acest fel, chiar și jocurile de echipă sunt posibile, păstrându-se inclusiv distanța fizică. Toți copiii poartă măștile pe care le primesc la intrarea în zona de joacă și își dezinfectează mâinile, fără niciun fel de opoziție, motivați de joacă în aer liber și de minunățiile lui Magitot, în numerele sale amuzante de magie.

Atelierele de comunicare prin joc îi ajută să-și învingă emoțiile și sentimentele de jenă pentru a vorbi în public, să dea frâu liber imaginației la atelierele de povești și să afle lucruri absolut fascinante despre filme, la atelierele de machiaj ori la cele despre lumea cinematografiei. Cum dulciurile reprezintă cea mai mare plăcere a copiilor, adesea interzisă, cei mici și părinții lor învață acum să-și prepare dulciuri fără zahăr. Teme de educație sanitară sunt, de asemenea, abordate în fiecare zi, de câte un echipaj de la Ambulanța București – Ilfov, iar la școala de joacă și de actorie, copiii exersează arta actorului. Toate aceste activități se desfășoară în perioada 24 – 30 iulie, în fiecare zi, între orele 9.00 și 11.00.

În zilele de 1,8 și 15 august, evenimentul se mută seara, între orele 18.30 și 22.00, când în Parcul Humulești se proiectează  filme noi, din anii 2019 și 2020, deosebit de apreciate de către copii. Vor avea loc și concerte ale Corului de Copii ”Sunetul muzicii”, recitaluri ale Mariei Crăciun și ale soliștilor folk Emeric Imre, Jimmy El Laco, Mihai Napu și Claudiu Popa, precum și ale formațiilor Folk Frate și PROCONSUL. Cei care vor dori să arate că și ei pot cânta, fără inhibiții, vor avea ocazia să participe la Karaoke. Doar să-și asume că trebuie să cânte cu mască, spre amuzamentul probabil al tuturor spectatorilor, inclusiv al celor de la ferestrele blocurilor învecinate Parcului Humulești.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here