Am avut de realizat o ședință foto de produs. Presat de timp și hotărât să mai amân puțin deschiderea propriului studioului la care tot visez, am hotărât să merg pe principiul “fă Rai din ce ai”. Eu am avut la dispoziție doar leaving-ul. Iată câteva concluzii în urma unei experiențe ciudățele, dar cu rezultate mulțumitoare.

Am auzit mulți fotografi că poți face ședință foto și într-o debara. Evident că nu am crezut și am încercat în living-ul apartamentului în care locuiesc care nu depășește cu foarte mult dimensiunile unui dressing adevărat…dar nici cât o debara nu este. După experiența asta, m-am gândit să vă ofer câteva sugestii referitoare la ce trebuie să pui pe hârtie înainte de a te înhăma la un asemenea proiect, mai ales dacă ai de fotografiat articole vestimentare.

Pentru că a fost o ședință pentru un magazin on-line de haine, asta a însemnat o desfășurare mai amplă pentru că a fost nevoie de un cadru înalt, de o rolă de hârtie fotografică, lumini multe amplasate foarte înghesuit și multă energie.

Sursa foto: Garderobachic.ro

Atunci când creăm un astfel de studio, trebuie să ținem seama de lățimea rolei de hârtie pentru că putem avea surprize ca în locul în care ne-am hotărât să fotografiem să nu existe suficient spațiu. Rolele din comerț, de la magazinele specializate, au peste trei metri și la dimensiunea lor trebuie să mai adaugăm câțiva centimetri în funcție de cadrul pe care se fixează. Așa că totul pleacă de la măsurătoare. Tot la capitolul ăsta, este necesar să ne asigurăm că avem un spațiu de cel puțin cinci metri de la panou pentru a putea realiza fotografiile și întinde luminile.

În privința luminilor, putem utiliza blitz-uri sau surse de lumină continuă, dar trebuie să luăm în calcul și faptul că aparatura utilizată trebuie să nu fie foarte voluminoasă dacă aveți un spațiu mic. Pentru lumini, este neapărat nevoie de softbox-uri, umbrele, beauty-dish-uri, în funcție de ce aveți de făcut.

Tot la capitolul lumini, este important să poziționăm o parte din ele pe subiect și o parte pe fundalul din spate lui, mai ales dacă avem ședință foto cu model. Cele care vor lumina în panou vor oferi o lumină de contur interesantă și ne va scăpa de umbre în cazul în care dorim un fundal luminat uniform. Recomand ca sursele de lumină să fie perechi sau să fie reglate astfel încât să ofere aceeași cantitate de lumină și aceeași temperatură. Cea mai mare siguranță o putem avea atunci când utilizăm surse de lumină identice de la același producător pentru ca nu avea surpriza neplăcută de a constata că pentru fiecare producător 5300 k înseamnă altceva. Eu nu am avut surse de lumină de la același producător și mi-a dat ceva de lucru până am ajuns la o lumină rezonabilă.

În fotografia de produse vestimentare este important să utilizăm un trepied pentru aparat montat, mai ales dacă nu avem o foarte mare experiență.

Nu uitați să aveți cameră de schimb cu oglindă pentru model și eventual să apelați, dacă se impune, la cineva care se pricepe la machiaje pentru a vă ajută să obțineți imagini cât mai bune.

Fotografiile realizate în studioul din leaving le puteți vedea pe garderobachic.ro.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here