Așa e lumea: împarte oamenii în buni și răi, în funcție de criterii subiective, de idei preconcepute, rareori, în funcție de propriile experiențe. Tocmai de aici pornind, e deosebit de interesantă, ca experiență, o seară de vară într-un parc mic dintr-un cartier mărginaș și destul de rău famat, într-o perioadă în care la televizor se vorbește doar despre răfuiala dintre clanuri și Covid 19.

Parcul Humulești, cartierul Sălaj, undeva între Rahova și Ferentari din sectorul 5. La o aruncătură de băț, blocurile. Poți să vezi și să auzi de la fereastră tot ce se întâmplă în parc. Copii la joacă, cei mai mulți, fără însoțitori, cum era pe vremuri. Veseli și comunicativi, nu par deloc speriați de nimeni și de nimic. Un spațiu delimitat pentru un eveniment, cu garduri modulare metalice ale poliției locale, lasă un metru de acces, pe lângă o masă cu materialele fundamentale ale vremurilor: măști de protecție și dozatoare cu dezinfectant. Deși mulți abia dacă depășesc cu un cap înălțimea mesei, toți copiii se conformează: puf-puf cu dezinfectant, frecat mânuțele pe toate fețele, apoi masca pe nas. Largă masca, atârnândă, dar e pusă pe față. Se mai face o buclă pe lângă urechi, se adaptează, dar se poartă. Unul nu crâcnește. Cu scaunele e o mică problemă, căci fiind mult prea ușoare, din plastic, nu rezistă tentației de a fi mutate din locul în care erau inițial așezate. Organizatorii, ca niște cloști printre pui, cocoșați până la nivelul urechilor copiilor ca să se poată face auziți, încearcă să ordoneze perpetuum mobile. Apar și familiile, câte 3-4-5 membri, inclusiv cu cărucioare de bebeluși. Două doamne elegante filmează de dincolo de gard. ”Poftiți, intrarea e liberă! Puteți lua loc pe scaune!”. Zâmbete, mulțumiri, dezinfecție, mască. În seara asta sunt două concerte și un film. Începe să cânte Maria Crăciun. Spectatorii o aplaudă, interacționează la îndemnurile ei.

PROCONSUL este formația vedetă a serii și, normal, parcul se animă de la primele acorduri ce se aud în boxe. În spațiul delimitat, unii balansează mâinile în aer stând pe scaun, alții dansează în picioare, lângă scaun, mulți filmează cu telefonul. Bodo se comportă ca și când ar fi pe scena Sălii Palatului. Spectatorii simt asta și îl răsplătesc cu bucurie. Îi invită să cânte, spunându-le că a copilărit în vecinătate. Aplauze. Priviți atent, observi că oamenii aceștia se simt marginalizați, dar par resemnați. Aici, în cartier, orice nou sosit din zonele mai bogate ale Capitalei, îi tratează cu superioritate și suspiciune. Humulești, Ferentari, Rahova. Trebuie să fie ceva rău pe aici! Idei preconcepute, total nejustificate și deplasate. Evenimentul realizat de Asociația PRO FAMILIA și finanțat de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache” acestor oameni le este dedicat. Aproape de casa lor, într-un parc în care copiii se joacă și se simt excelent.

”Filme, fete și băieți, melodii sau cântăreți” este un eveniment socio-cultural, oferit gratuit locuitorilor sectorului 5, care a început, în 24 iulie, cu ateliere și jocuri în aer liber pentru copii și care a continuat cu seri de spectacol și de film. Ultima seară, 15 august, începând cu ora 18.30. Parcul Humulești, sectorul 5, București, România. Ne vedem atunci!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here