În fotografie nu există limită de învățare și fiecare zi cu aparatul foto în mână este o experiență care adaugă noi cunoștințe. Însă până la discuții despre detalii, cred că este important să știm ce greșeli trebuie să evităm atunci când ne aflăm la început de carieră.

Autor: Vlad Manolache

Un fotograf parcurge câteva etape bine conturate în carieră, chiar dacă nu știe niciodată dacă va exista un punct în care să spună că de acolo nu mai are nimic de învățat. Cert este că cei care își păstrează entuziasmul și care muncesc mult pentru cadrele lor vor ajunge să cunoască diferite forme ale succesului.

Prima etapă este dominată de foarte multă muncă și educație fotografică. Este momentul în care ne dorim să demonstrăm că suntem buni, deși poate că fotografiile noastre sunt departe de ceea ce am văzut la fotografi celebrii. De aceea, începutul unei povești de succes trebuie să înceapă cu un moment în care să ne privim în oglindă și să ne promitem că vom fi sinceri cu noi. Cei care cred prea buni înseamnă că nu au studiat încă suficient. Cât despre ce greșeli fac fotografii începători la începutul drumului cu aparatul la gât sunt multe de spus, însă am ales să vă ofer câteva care mi s-au părut mai importante până la a trece la reguli de compoziție.

  1. Ai grijă la ISO și la expunere. O fotografie greșită nu este artă

Poate că ai auzit de mii de ori că trebuie să îți cunoști foarte bine aparatul, dar nu există un alt punct de plecare și nici nu poți fenta primul pas. După ce ai înțeles rolul diafragmei, al expunerii, al ISO și al balansului de alb, trebuie să exersezi pentru a avea fotografii cât mai bune. În primă fază, încearcă să realizezi fotografii care să nu fie subexpuse sau supraexpuse. În cazul în care avem persoane, este bine să încercăm setările până când vom avea fețele lor luminate corect. Este adevărat că fotografia înseamnă să te joci cu umbre și lumini, dar e tot la fel de adevărat că cei care se pricep vor ști când fotografia ți-a iești rău chiar dacă tu vei susține că este vorba de o “exprimare artistică”. Pentru siguranță, recomand mai degrabă o fotografie ușor subexpusă decât una supraexpusă care ar putea avea zone arse din care să nu mai poți recupera niciun detaliu.

În privința ISO, este recomandat să ne jucăm cu el, dar folosit la valori foarte mari din cauză că în locul în care fotografiezi ai o lumină naturală foarte slabă și nici o sursă artificială, îți va afecta calitatea imaginii, chiar dacă asta nu se va vedea pe micul ecran al aparatului.

Subexpunerea, supraexpunerea sau iso foarte mare sunt greșeli până în momentul în care apelăm la ele în mod intenționat pentru a transmite mesajul cadrului pe care l-am gândit sau l-am surprins.

2. Focus greșit, adio fotografie

Dacă în cazul fotografiei subexpuse ori în cele cu Iso foarte mare se mai poate repara câte ceva în programe de editare, în cazul ratării focusului vorbim despre un cadru compromis.

De aceea trebuie să învățăm foarte bine să lucrăm cu AF-S, AF-C și puncte de focus. În cazul folosirii focus-ului manual, trebuie să ai o vedere foarte bună sau un aparat care să anunțe momentul în care ai reușit să focalizezi ceea ce ți-ai propus. Nu lăsa focus-ul pe auto 100% pentru că vei avea surpriza ca în momentul în care îți dorești să fotografiezi la viteză să ai subiect neclar.

Citește și: Am organizat studio foto la mine acasă. Ce trebuie să știi înainte să încerci

3. Te-ai trezit că fotografii mișcate? Iată care este cauza

Din dorința de a avea fotografii mai luminoase, la început, există intenția de a lucra cu un timp de expunere mai lung, mai ales pe timp de noapte. Ei bine, dacă nu ai pățit-o până acum, se poate să ți se întâmple în viitor ca atunci când vei descărca fotografiile cu timp de expunere mare să fie toate mișcate. De ce? Pentru că la de la 1/80 în jos, aparatele percep tremurul mâinii. Recomandat este să utilizat chiar un timp de la 1/125 s în sus când fotograiezi din mână, și să utilizezi trepiedul în celelalte cazuri. Pe de altă parte, este posibil să reușești să realizezi cadre fără mișcare chiar și până la 1/50 s, dar este destul de riscant.

4. Uită de modul Auto

Odată ce te-ai hotărât să înveți fotografie, încearcă să uiți că pe aparatul tău foto mai există modul Auto. Nu te ajută să experimentezi, să creezi să prelucrezi pentru a ajunge la rezultatul pe care îl dorești. Indiferent cât de greu îți va fi la început, cu siguranță vei ajunge să poți face setările cu ochii închiși în cazul în care exersezi suficient.

5. Evită pe cât posibil blițul de pe aparat

Blițul de pe aparat te va ajuta atunci când vrei să surprinzi, în condiții de lumină scăzută, o scenă a cărei valoare e dată de acțiunea în sine. Însă dacă îl vei folosi în fotografia de portret sau de stradă, vei avea rezultate banale pentru că lumina venită direct în față va anula mult din profunzime și va aduce o mare de lumină care va risipi orice fel de umbră de pe chipul celui fotografiat.

Citește și: L-am întrebat pe Andrei Nistor de la Shutterstock cum ajungi să vinzi fotografii pe net

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here