Fotografierea unui eveniment înseamnă multă muncă, educație fotografică, experiență și aparatură. Iar dacă primele trei aspecte au fost deja bifate, este bine să știm care este minimul de aparatură foto de care avem nevoie pentru o zi lungă.

Autor: Vlad Manolache

Am constatat că România este o țară bogată în fotografi foarte talentați, însă nivelul de educație și cultură al majorității obstrucționează manifestările artistice în zona de fotografie. Iar pentru a supraviețui într-un mediu mai puțin confortabil financiar, mulți pasionați de fotografie se gândesc să opteze pentru fotografia de eveniment, fie că vorbim de nuntă, botez, cununie sau mai știu eu ce. Nu este nimic greșit în asta, ba chiar sunt experiențe pe care cred că ar trebui să le aibă orice fotograf aflat la început de drum. Iar dacă ne gândim să optăm pentru astfel de fotografii, trebuie să luăm în considerare câteva aspecte. Astăzi am hotărât să vă vorbesc despre un minim de echipament de care este nevoie atunci când ne hotărâm să batem palma pentru fotografierea unui eveniment.

Aparatul de back-up nu trebuie să lipsească

Atunci când vorbim despre nunți sau botezuri trebuie să fim conștienți că momentele unor astfel de evenimente sunt ireversibile, iar aparatura se poate defecta în orice moment. De aceea este recomandat să avem întotdeauna un aparat foto de back-up. Dacă nu ai cumpărat încă un al doilea aparat, recomand să apelezi la un centru de închiriere de echipament și să soliciți o cameră exact ca a ta pentru a nu pierde timp cu învățarea butoanelor pentru setări. E mai sănătos să pierzi 100 de lei decât toată nunta.

Lucrează cu două carduri în același timp

Chiar dacă investiția este mai mare la început, este recomandat să lucrezi cu două carduri în același timp, eventual unui setat pe RAW și unul setat pe JPEG Fine. Există riscul ca în timpul evenimentului unul dintre ele să se strice, iar șansele de recuperare ale fotografiilor sunt foarte mici. Așa că ia-ți măsura asta de siguranță și totul va fi în regulă. Mai mult, îți recomand să cumperi carduri cu viteză mare pentru a nu avea timpi mari de așteptare.

Blițul, trigger-ul și un stativ sunt vitale

Oricât de performant este aparatul tău de fotografiat, în timpul unui eveniment vei avea momente în care este nevoie de o sursă de lumină artificială. ISO nu rezolvă întotdeauna problema asta. Așa că este necesar să ai la tine minim un bliț, un trigger și un stativ. Chiar dacă este mai ușor de lucrat cu blițul pus pe patina aparatului, cu trigger-ul și cu stativul poți face câteva fotografii excepționale în timpul unei ședințe foto dintre două locații în care se desfășoară evenimentul.

Citește și: Ce trebuie să știi înainte de a deschide un magazin online de haine

De câți acumulatori ai nevoie

Și pentru că totul merge pe baterii, eu recomand ca pentru început să avem minim trei acumulatori pentru aparatul foto și încărcătorul lor. Așa vei putea pune la încărcat câte unul atunci când vei ajunge la restaurant și nu vei rămâne în pană. Cât despre acumulatorii pentru sursele de lumină, eu recomand minim 5 seturi de câte patru acumulatori cu o viteză rapidă de încărcare de la o poză la alta. Și în cazul ăsta este bine să avem încărcătorul în geantă.

Obiective necesare la eveniment

Pentru început, oricât de mult ți-ai dori să lucrezi doar cu obiective fixe, este bine să ai la tine un 24-70 mm care te va scoate din multe încurcături. Poți fotografia o nuntă întreagă cu un asemenea obiectiv, mai ales dacă are un f 2.8. Pe lângă el, ar fi recomandat un 85 mm sau un 50 mm pentru portret și un wide în cazul în care afli că vei avea de fotografiat în spații înguste.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Fotograf începător? Cinci greșeli de evitat la început de drum

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here