Fotografia cu smartphone-ul a ajuns în ultimii ani la un nivel atât de înalt încât a condus spre o dezvoltare foarte rapidă a industriei de tech și a dat naștere unor noi business-uri și servicii.

Autor: Vlad Manolache

Măreția unui scriitor nu se măsoară în calitatea peniței folosite și cred că nici în cazul unui fotograf nu ar trebui să fie altfel. Aparatul foto este doar un instrument care trebuie să te ajute în surprinderea cadrului relevant, a mesajului impus de ceea ce încadrezi. Așa că atât timp cât plecăm de la un astfel de principiu, putem spune astăzi că nu ai nevoie de o cameră foto dslr sau vreun mirrorless pentru a-ți urmări pasiunea. Smartphone-ul din buzunar poate fi o soluție, ce e drept, cu avantaje și dezavantaje.

Urmărește cursuri și concursuri destinate fotografiei cu telefonul

Pentru a realiza fotografii cu telefonul mobil ar trebui, pentru început, să apelezi la educație fotografică. Sunt indicate cursurile de fotografie de orice fel, însă trebuie să știi că acum există și unele dedicate posesorilor de smartphone-uri. Nu insist prea mult pe povestea cu educația fotografică pentru că am tot vorbit despre ea în restul articolelor de pe blog, însă trebuie să nu uităm că există și că fără ea nu se poate.

Citește și: Polestar 2 și Lucid Air 2, numele care ar trebui să sperie Tesla?

Atenție la calitatea camerei telefonului

Atunci când îți dorești să alegi un smartphone pe care să îl utilizezi în mare parte pentru fotografie, trebuie să nu te orientezi doar după preț. În cazul telefoanelor din clasa medie, mulți producători reduc anumite performanțe ale device-urilor pentru a le putea vinde la prețuri mai mici. În cazul ăsta este de preferat să cauți un telefon chiar cu un procesor mai slab sau cu memorie RAM mai mică, dar cu o cameră foarte bună. În cazul telefoanelor numărul de megapixeli, rezoluția și calitatea lentilelor trebuie să fie la un anumit nivel.

Accesorii și funcții utile în fotografia cu telefonul

Dacă ești pasionat de fotografia cu smartphone-ul, atunci ar fi bine să te orientezi către un telefon care permite cât mai multe setări manuale pentru cameră. Așa vrei învăța să prelucrezi și să te joci cu imaginea din fața ta până când vei obține efectul dorit. Referitor la accesorii, îți recomand un mic stativ sau trepied pentru telefon cu o mult mai mare utilitate în comparație cu un selfie stick. Totodată, ar fi bine să ai și o husă ceva mai rezistentă și o bucată de material textil care să te ajute în a curăța tot timpul sticla camerei.

Aplicații utile pentru editare

Odată ce ai optat pentru fotografia cu telefonul, vei avea avantajul de a beneficia de o paletă uriașă de aplicații pentru editare. Snapseed, Lightroom, Photoscape și Photoshop sunt printre cele mai uzitate. Pe de altă parte, nu ar fi rău să încerci editarea în photoshop pe desk pentru o mai mare acuratețe și pentru a beneficia de un număr mult mai mare de opțiuni puse la dispoziție de Adobe.

Cum fotografiem și ce să evităm

Chiar dacă deținem telefoane de ultimă generație, trebuie să știm că există diferențe destul de mari între camerele lor și cele profesionale. Așa că nu este cazul să ne avântăm în a face fotografii de eveniment sau să garantăm niște tiff-uri de dimensiuni uriașe atât timp cât extensia noastră este un smartphone. Acolo se vor vedea limitele lui și e bine să ne ferim de cazuri jenante. O altă recomandare este folosirea cât mai rară spre deloc a blitz-ului de pe smartphone, pentru că de multe ori strică povestea în favoarea clarității din cadrul apropiat. Pe de altă parte, în cazul fotografiilor de stradă, de produs (pentru postat pe facebook, în meniuri, cataloage de dimensiuni reduse) și chiar de fotoreportaj ori documentar, smartphone-ul poate fi o alegere foarte bună. Dimensiunile lui reprezintă un avantaj considerabil în surprinderea unor cadre de stradă, mai ales că nu atrage atenția atât de mult și se manevrează foarte rapid.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Fotografi de la care am învățat în pandemie. Proiecte oferite gratuit pasionaților

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here