Panasonic LUMIX S5 este noua cameră din seria S pe care producătorul a gândit-o pentru a puncta pe două piețe. Mi se pare a fi o idee excelentă în contextul crizei actuale de la nivel global.

Autor: Vlad Manolache

Panasonic a cunoscut o creștere constantă a vânzărilor în ultimii ani datorită inovației și calității. Succesul aparatelor G7 și G9 a fost indiscutabil, iar cele două camere încă se vând foarte bine. De data asta, producătorul mizează pe un nou membru al seriei S, mai exact Panasonic LUMIX S5, un mirrorless full-frame, gândit să devină o opțiune atât pentru fotografi cât și pentru videografii profesioniști. Este cel mai mic și ușor full-frame al companiei, are performanțe care îl așează în rândul aparatelor de top și oferă o serie de opțiuni pe care le vedem astăzi la cele mai moderne camere.

Panasonic LUMIX S5 are o sensibilitate Dual Native ISO care permite alegerea unui nivel ISO nativ de până la 51.200. O altă inovație este sistemul de autofocus cu totul special, asemănător într-o oarecare măsură cu cel de la Sony, care utilizează o serie de algoritmi care ajută la detectarea în timp real a subiectului, a ochilor, feței, capului și corpului.

Noua cameră din seria S are un senzor Senzor MOS, de dimensiuni 35.6 x 23.8 mm, care oferă o rezoluție de 24.2 Megapixeli. Rezoluția maximă pentru imagine este de 6000 x 4000 pixeli, format 3:2, iar pentru video estre de 840 x 2160 pixeli cu până la 60 fps.

Înregistrează video la 4K 60p/50p 4:2:0 10-biți și 4K 30p/25p 4:2:2 10-biți. Pe ieșirea HDMI înregistrează video 4K 60p/50p 4:2:2 10-biți. În cazul înregistrării 4K 30p/25p 4:2:0 8-biți cei de la Panasonic nu au setat limită de timp. Este compatibil video RAW cu ATOMOS NINJA V prin ieșirea HDMI și cu înregistrare video C4K odată cu viitoarele actualizări de firmware.

La capitolul carduri, LUMIX S5 deține un slot dublu pentru SD, dintre care unul care permite UHS-I și celălalt cu protocolul de înaltă viteză și capacitate UHS-II (Clasă video 90).

Citește și: Fotografia cu telefonul. Cinci sfaturi utile

Pare interesantă stabilizarea optică Dual IS 2 pe cinci axe pe sonzor și o stabilizare optică din obiectiv. În cazul fotografiei, are o viteză de rafală de maximum 7 cadre pe secundă cu AFS/MF sau 5 cadre pe secundă cu AFC.

Vizorul este unul electronic, specific mirrorless-urilor, care are 2.36 milioane pixeli și timp de răspuns 0.005 secunde. În cazul ecranului, Panasonic a optat pentru un LCD TFT touchscreen de 3 inch cu 1.84 milioane pixeli.

În cazul conectivității, cei de la Panasonic s-au gândit să facă viața ușoară utilizatorilor și a pus la dispoziție Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 4.2, microHDMI Type D / VIERA Link, USB Type-C 3.1 Gen 1, jack de 3.5 mm (intrare microfon extern), jack de 3.5 mm (ieșire căști), jack de 2.5 mm pentru telecomandă. Mai exact, a acoperit cam tot ce poate oferi o cameră modernă.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Fotograf începător? Cinci greșeli de evitat la început de drum


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here