Am tot auzit că IT-ul este singurul sector care nu are de suferit în vremuri de pandemie și criză economică globală. E adevărat până la un punct și doar dacă privim la modul general. După o analiză a direcției în care se îndreaptă lumea, am extras câteva concluzii care par să nu fie încurajatoare pentru tot ceea ce înseamnă IT.

Autor: Vlad Manolache

IT-ul este unul dintre cele mai sigure sectoare și probabil așa va rămâne, însă teoriile recent lansate, care spun că este intangibil în perioadă de criză, mi se par a fi doar niște gogoșele. În logica economiei de piață actuale, interdependența stă la baza funcționării lumii, ceea ce înseamnă automat că afectarea unor domenii de activitate produce cutremure cu diverse magnitudini în tot sistemul. Așa că povestea intangibilității nu prea se mai susține.

Este adevărat că atât timp cât trăim într-o lume în care tehnologia joacă poate cel mai important rol, nu poți supraviețui fără investiție permanentă în sectorul ăsta. Însă există și câteva indicii care ne arată că lucrurile nu vor mai fi atât de roz în viitor pe toate palierele IT-ului.

Picajul din HoReCa, resimțit și în IT

Spre exemplu există o zonă a IT-ului care suferă din cauză că HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii în 2020. Sistemul este cât se poate de simplu: foarte multe business-uri din domeniu se află în picaj liber din cauza pandemiei, iar strategia multor manageri este să reducă bugetele alocate promovării, dezvoltării de aplicații și a altor servicii din zona IT la care apelau sau care făceau parte din strategia pentru pasul următor. Nu știu dacă este o strategie fericită, însă asta s-a întâmplat în ultimele luni și nu sunt semne de revenire asupra deciziilor într-un viitor apropiat. Ca să nu mai vorbim despre câte restaurante s-au închis definitiv, ceea ce a condus automat și la închiderea colaborărilor cu firmele de IT.

Citește și: Am organizat studio foto la mine acasă. Ce trebuie să știi înainte să încerci

Aceeași practică a fost urmată și de multe alte firme românești, indiferent dacă vorbim despre producători sau prestatori. Am remarcat, în multe cazuri, că activitatea în online a multor companii a avut mult de suferit la nivelul calității, ceea ce m-a făcut să mă gândesc la delegări de noi atribuții către angajați.

Deciziile giganților, spaima angajaților din IT

Asistăm de luni bune la schimbări majore de strategie a giganților din tech, iar semnalele nu sunt deloc bune. Scăderile vânzărilor de smartphone-uri, picajele dramatice la bursă ale multor companii din zona de tech vorbesc de la sine despre stabilitatea zonei IT. Focusarea companiilor din telefonie pe dezvoltarea cu preponderență a zonei midrange vorbește despre puterea de cumpărare în viitorul apropiat și mediu. Decizia Sony de a oferi un ajutor financiar companiilor producătoare de jocuri, doar pentru ca ele să nu pună lacătul pe uși, naște semne de întrebare cu privire la viitorul multor secțiuni din IT. Chiar și producătorii de componente hardware au fost nevoiți să creeze ventilatoare pentru spitale pentru a supraviețui într-o perioadă în care mulți se vor gândi de două ori dacă își mai permit luxul de a mai cumpăra plăci video de ultimă generație doar pentru a rula jocuri cu cerințe mari.

Iar dacă anul ăsta am rămas în limitele normalului în privința lansărilor de noi device-uri, multe dintre ele foarte scumpe, asta s-a întâmplat pe baza proiectelor de dezvoltare existente înainte de pandemie. Rămâne de văzut dacă 2021 va mai fi atât de ofertant, însă tind să cred că nu va mai fi la fel.

Este adevărat că anul ăsta s-au vândut foarte multe electronice și chiar s-au atins cifre record, pentru că lumea se mută în online, însă încasările de acum nu sunt relevante în privința strategiei marilor companii pentru 2021. Cât despre economiile pe care oameni le-au făcut în ultimele luni, conform statisticilor oficiale, cu siguranță nu se vor îndrepta către achiziția de electrice, electrocasnice și povești high-end, ci mai degrabă se vor drămui pentru a nu se ajunge la un simplu și dureros “end”.

Lumea ta îți propune să citești și: China a testat un vaccin anti-COVID sub formă de spray nazal

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here