Cred că sunt printre ultimii fotografi care discută pe tema asta, însă tind să cred că sunt printre cei puțini care mai oferă DSLR-ului argumente în fața noii tehnologii. Cu riscul de a supăra mulți specialiști în domeniu, sper că cele câteva rânduri le vor fi de folos tinerilor care au auzit de prea multe ori că azi nu se mai poate fără mirrorless.

Autor: Vlad Manolache

M-am jucat cu un mirrorless, însă am înțeles mai multe după ce mi-am oprit atenția și asupra unor opinii de la câțiva dintre deținătorii unor astfel de aparate de fotografiat care nu au deal-uri cu brand-uri. În ultimul an, aproape că am simțit cum s-a îngroșat și a scăzut în intensitate vocea fotografului care are încă în geantă un DSLR. Tehnologia avansează rapid și sunt de acord cu faptul că mirrorless-ul este viitorul, dar de aici până la a vorbi de aparate perfecte sau de diferențe de calitate care să pună în umbră DSLR-urile, e un drum care nu cred că poate fi străbătut prea curând, mai ales că pandemia a mai încetinit motoarele producătorilor.

Ce mi-a plăcut la un mirrorless

Am decis să nu lungesc textul mai mult decât este cazul și am să fac referire strict la ceea ce m-a impresionat cumparativ cu un DSLR. Aparatele foto din zona asta au avantajul unei focalizări ceva mai avansate, un sistem de urmărire a ochilor celor din cadru păstrând claritatea în timp real. Am văzut asta pe Sony A7III și sunt convins că face parte din tehnologia viitorului.

Un alt aspect demn de remarcat este sistemul de stabilizare inteligent instalat în body, în cazul unor aparate foto mirrorless de ultimă generație, care poate funcționa odată cu sistemul de stabilizare de pe obiectiv. Așa că tremuratul mâinii poate fi anulat atunci când există diferențe mici între o expunere corectă și o alegere nefericită a unui posesor de aparat foto. Asta nu înseamnă că te salvează în situația în care dai un rateu mare al setării.

Și în al treilea rând, unele aparate mirrorless au pe lângă ISO nativ mare și unul extins care se duce la șase cifre, însă nu știu dacă există vreo ocazie în care să utilizezi un ISO de peste 100.000 mai ales că, de la un anumit moment, totul devine o pictură în zgomot de imagine.

Unde nu m-a păcălit publicitatea

Există și câteva aspecte care mă determină să cred că DSLR-ul va avea o viață paralelă foarte lungă.

Mulți ar spune că un avantaj este dimensiunea mică a aparatului mirrorless, datorată în primul rând dispariției oglinzii, pentaprismei, etc. Însă pe de altă parte, în cazul DSLR-ului, senzorul este mult mai protejat de zgârieturi față de aparatele mirrorless care îl țin cu “pieptul în vânt”, ceea ce îți cam dă emoții la fiecare schimbare de obiectiv. Asta mai înseamnă că la fiecare două-trei schimbări de obiectiv trebuie pui pompița la treabă pentru a elimina diverse particule de pe senzor. Cât despre expunerea la zgârieturi din neatenție, nici nu are rost să mai discutăm, pentru că nu doresc nimănui. Așa că dimensiunile reduse vin la pachet și cu dezavantaje.

Lumea ta îți recomandă și: Fotografia cu telefonul. Cinci sfaturi utile

Un alt minus, din punctul meu de vedere, este dispariția vizorului și înlocuirea lui cu un ecrănel prin care vezi ca la tv. Unii ar spune că este un avantaj pentru simplu fapt că vezi exact încadrarea imaginii față de clasicele DSLR-uri la care mai există o margine de cadru pe care trebuie să o iei în calcul. Însă dacă întrebați fotografii de sport, spre exemplu, v-ar spune că urăsc aparatele Mirrorless tocmai pentru că ecranul digital are un delay mic, dar important, față de vizorul DSLR-ului, iar problema asta nu cred că va fi rezolvată prea curând.

În privința rezistenței la șocuri și utilizare îndelungată în condiții grele, să lăsăm timpul să vorbească.

Am expus câteva dintre aspectele care mi-au atras atenția de noile tehnologii din domeniul foto, însă pentru cei care sunt indeciși cu privire la ce tip de aparat să își achiziționeze, este indicată o testare a celor două pentru o perioadă mai îndelungată, dar este important să fie în aceeași zonă a costului. Pe de altă parte, tipul de fotografie pe care îl practici va atârna greu în luarea deciziei finale.

Citește și: IT-ul neatins de pandemie? E o chestiune de timp

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here