Am văzut un documentar pe Netflix care ar putea fi revelator pentru mulți fotografi, indiferent de anii de experiență de pe umerii lor.

Vlad Manolache

În cariera unui fotograf, educația și cultura au un rol esențial. Filmele și documentarele despre fotografie, fotografi și artă sunt o sursă bună pentru dezvoltarea în plan personal și profesional. În urmă cu două zile am vizionat pe Netflix documentarul “Hondros” și cred că este una dintre cele mai bune recomandări pe care le pot face pentru săptămâna aceasta.

Cum probabil v-ați dat seama din titlu, este vorba despre viața fotografului Chris Hondors, renumit pentru cadrele realizate în zonele de conflict. A fost un fotograf de război care a oferit întregii luni o lecție despre puterea fotografiei. A crezut în șansa lui de a ajunge cel mai bun și a demonstrat că un aparat de fotografiat poate deveni vocea adevărului, martorul incontestabil în situații critice. Și mai mult decât atât, Hondros a dovedit că fotografiile lui au putut salva oameni de la moarte.

Sursă foto: Facebook. Drepturi de autor: Getty Images

Citește și: Fotografia cu telefonul. Cinci sfaturi utile

Documentarul de pe Netflix este cu atât mai interesant cu cât oferă povestea din spatele fotografiilor extraordinare făcute de Chris Hondros, fotograful de la Getty Images care și-a sacrificat viața personală pentru a merge în zone de conflict din care nu știa dacă se va mai întoarce.

Una dintre cele mai puternice lecții ale filmului este despre sacrificiul pentru fotografie dus până la extrem. Este un documentar care te va face să nu mai pierzi timpul și să te dedici total fotografiei, să realizezi dacă ceea ce ai făcut până acum pe plan profesional este suficient pentru a te crede cu adevărat un fotograf de succes. Asta nu înseamnă că trebuie să fim toți fotografi de război, dar ne spune multe despre cât de mult trebuie să lucrăm pentru a ajunge cu adevărat celebri.

Cât despre cadrele lui Chris Hondros, vom găsi timpul mesaje cu un puternic impact emoțional redat atât printr-o componentă violentă, dar și de trăirile citite în ochii celor fotografiați, în pozițiile corpului, în gesturi mici. Este despre fotografie și nu despre imagine.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Aparatele foto mirrorless. O analiză și cu rele

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here