Închiderea spațiilor de cultură pe durata lunilor de restricții dictate de pandemie a reușit să fie suplinită pentru câteva zeci de mii de utilizatori ai rețelelor sociale prin programul socio-cultural și educativ ”Carte. Arte. Teatru”, realizat de Primăria Sectorului 5 împreună cu Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache” și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. Realizat și prezentat de către actrița și realizatoarea TV Lavinia Șandru, caleidoscopul ”Carte. Arte. Teatru” s-a derulat în perioada februarie – septembrie, fiind transmis de televiziunea A7 TV și pe Facebook, începând cu luna martie, odată cu stabilirea stării de urgență.

În fiecare duminică, lună de lună, publicul a beneficiat de întâlniri virtuale cu artiști plastici, creativi, fotografi, producători de televiziune și jurnaliști, actori, regizori, scenariști, uneori și cu oameni politici, toate temele de discuție fiind dedicate celor trei arte: literatură, teatru, film. Interviurile cu invitații speciali ai programului au fost realizate de Lavinia Șandru, de la Gabriel Kacso – medic radiolog la fostul ministru al românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, de la Claudio Gubitosi – fondatorul celui mai mare festival de flm pentru copii din lume – Giffoni Film Festival la  Vlad Manolache – fotograf și blogger cunoscut, de la Vasile Dâncu – sociolog la actorii Camelia   Pintilie  și   Andreas   Petrescu  sau soprana   Felicia   Filip   –   directorul Operei Comice pentru Copii,  de la regizorul Cristian Mihăilescu – regizor, la Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române sau Adrian Majuru – Directorul Muzeului Municipiului București și mulți-mulți alți oameni de cultură ori preocupați de promovarea artelor.

Pentru a ”îndulci” atmosfera, au fost realizate în ateliere virtuale dulciuri sănătoase, fără zahăr, fără coloranți sintetici și fără conservanți, iar pentru a putea privi viața în roz, s-au exersat live, în detaliu, machiaje profesioniste de teatru și film și au fost destăinuite secretele regiei și scenografiei.

Citește și: L-am întrebat pe Andrei Nistor de la Shutterstock cum ajungi să vinzi fotografii pe net

Au fost prezentate numeroase ateliere de creație, a fost recomandată câte O carte pe săptămână, s-a făcut recurs la istoria vechilor civilizații, dar s-a putut privi și în viitor, cu ajutorul inteligenței artificiale și a celor mai noi descoperiri tehnologice. N-au lipsit analize ale temelor de impact tratate de mass-media, în așa fel încât să știm să privim dincolo de aparențe.

Un program special, realizat cu ajutorul unor oameni speciali pentru un public special. Ultima lună, septembrie, a adus acestui program peste 40.000 de vizualizări, ceea ce demonstrează că este nevoie de programe culturale și că public există. Important este să existe dorință de implicare în promovarea artelor și culturii, în general. Administrația Sectorului 5 a demonstrat că o face.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Cărți pdf/eBook GRATUITE. Am selectat câteva site-uri cu titluri bune

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here