A cere un sfat pe internet nu este neapărat rău dacă înainte de asta ai citit despre fotografii de mai jos și despre percepția lor asupra lumii și fotografiei. Am ales câte un citat pentru a te convinge să le cauți lucrările și pentru a te bucura de ceea ce au lăsat lumii.

Autor: Vlad Manolache

Am ales câte un sfat sau un citat de la cinci fotografi celebri care au devenit repere în tipul de fotografie pe care l-au ales. M-am gândit că poți găsi în ele motivația care să te facă să nu renunți la fotografie indiferent de vremurile pe care le traversăm.

„Pentru a„ da un sens ”lumii, trebuie să te simți implicat în ceea ce încadrezi prin vizor” Henri Cartier-Bresson. Dacă nu ai auzit de el până acum, trebuie să știi că este persoana care a pus bazele fotografiei de stradă și care a transformat-o în artă. Mulți spun că este cel mai bun fotograf al tuturor timpurilor, și nu aș îndrăzni să îi contrazic. Este fermecătoare maniera în care a reușit să prezinte bucăți din lume în cel mai încântător mod cu putință. Și pentru asta a avut nevoie doar de umbre, lumină și oameni. Și se pare că este suficient atunci când există implicare și viziune.

„Dacă fotografiile tale nu sunt suficient de bune, nu ești suficient de aproape” Robert Capa.

Robert Capa este considerat unul dintre cei mai buni fotojurnaliști. A cunoscut apogeul carierei odată cu fotografiile pe care le-a realizat în timpul de-al Doilea Război Mondial, unde a reușit să surprindă scene care ulterior au făcut înconjurul lumii. Unul dintre cele mai cunoscute cadre este cel cu soldatul ciuruit în timp ce aștepta să fie fotografiat. Citatul de mai sus vorbește atât despre apropierea fizică de subiect, el fiind fotograful care optat tot timpul pentru linia întâi a frontului, cât și despre implicarea fotografului în cadrul din fața ochilor lui pentru a surprinde emoția, bucuria sau durerea.

Milioane de oameni au trăit pentru a lupta, a construi palate și granițe, a modela destinele și societățile; dar forța convingătoare a tuturor timpurilor a fost forța originalității și a creației care afectează profund rădăcinile spiritului uman“, Ansel Adams. Este părintele fotografiei landscape. Fotografia de natură a căpătat cu totul alte proporții odată cu apariția lui Ansel Adams în lumea fotografiei. Este incredibil cât de mult te poate fermeca un peisaj fără oameni și fără culoare. Încadratura și tehnica folosite de Adams au schimbat cu adevărat lumea.

Citește și: Aparatele foto mirrorless. O analiză și cu rele

“În momentul în care o emoție sau un fapt este transformat într-o fotografie, nu mai este un fapt, ci o opinie” Richard Avedon. Este cel mai cunoscut fotograf de fashion și un deschizător de drumuri în zona în care a activat. A devenit celebru pentru fotografiile pe care le-a realizat pentru Harper’s Bazaar și Vogue. La librăria Cărturești din Centrul Vechi poți găsi cataloage cu fotografiile lui Richard Avedon care pot fi o sursă de inspirație chiar și pentru fotografia de fashion din zilele noastre. Mi s-a părut incredibil că a rămas actual chiar și după atâția zeci de ani.


„Nu mi-am dorit niciodată să fac parte dintr-un cerc interior al vreunei scene. Întotdeauna am fost un străin care urmărea să pună întrebări și să cerceteze” – David LaChapelle. Este un fotograf excentric și primul care a depășit tiparul fotografiei clasice. Pot spune că este definiția Fine Art-ului în fotografie și un inovator în privința compoziției. Și-a dorit să spargă orice barieră pusă în fotografie și munca lui a devenit foarte repede extrem de apreciată.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Hondros, un documentar despre fotografie și pasiune pe care trebuie să îl vezi

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here