Zeiss ZX1 este una dintre aparițiile neobișnuite din 2020. Este un aparat foto compact cu un senzor generos care îl transformă într-un full frame. Noua cameră digitală ne rezervă și câteva surprize în premieră, însă și prețul este pe măsură.

Autor: Vlad Manolache

Aparatele de fotografiat compacte nu mai sunt de foarte mulți ani o opțiune pentru pasionații de fotografie. Camerele DSLR și Mirrorless sunt cele mai căutate chiar și de cei care doresc să facă fotografii doar în concedii. Cu toate astea, Zeiss vine cu o nouă abordare și lansează, în premieră, o cameră foto digitală care pare a fi ideală pentru amatorii cu posibilități financiare peste medie. Este vorba despre ZX1 care este înzestrat cu un senzor full-frame CMOS de 37,4MP (7488 x 4992) și care promite performanțe uriașe într-un dispozitiv foarte mic. Permite o viteză de până la 3 frame-uri pe secundă și o sensibilitate ISO cu o plajă de la 80 până la 51200. Într-un cuvânt, îl țin diodele, nu glumă!

Așa cum era de la sine înțeles, Zeiss ZX1 filmează 4K (3840 x 2160) și Full HD (1920 x 1080), are integrat un microfon stereo și input extern.

Citește și: Yale Smart Delivery Box va aduce marea schimbare?

Obiectivul îi stabilește limitele

Pentru că vorbim totuși de un compact, ceea ce înseamnă că obiectivul nu se poate schimba, Zeiss ZX1 este limitat, dar performanțele nu sunt nicidecum unele de neluat în seamă. Lentila ne asigură o distanță focală de 35mm, cu o apertură care se oprește la f 2, ceea ce este decent dacă luăm în considerare că vorbim totuși de calitatea Zeiss și de faptul că este dedicat amatorilor.

Surpriza este soft-ul

Partea interesantă este soft-ul integrat care transformă camera într-un smart device. ZX1 are integrat Adobe Photoshop Lightroom CC, ceea ce permite editare fotografiilor direct pe ecranul touch-screen de 4,34 inch cu o rezoluție HD (1280 x 720). Este o opțiune interesantă mai ales că, odată prelucrate, fotografiile pot fi share-uite direct pe rețelele de socializare.

Încă de ieri, Zeiss ZX1 este disponibil la precomandă pe bhphotovideo.com la un preț foarte piperat. Mai exact la 6000 de dolari.

Lumea ta îți recomandă și: Hondros, un documentar despre fotografie și pasiune pe care trebuie să îl vezi

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here