Fotografiile care ne redau senzația de mișcare a unor subiecte alese de noi se realizează printr-o tehnică numită panning. Pentru a avea un subiect bine conturat într-o imagine plină de dinamism trebuie să cunoști câteva aspecte.

Autor: Vlad Manolache

Tehnica panning se referă la redarea mișcării într-o imagine în care subiectul este foarte bine separat. Este cel mai adesea întâlnită în fotografia sportivă și mai cu seamă în sporturile individuale. Mașinile de curse, săritorii de la probele de ski, motocicliștii pe circuit sunt deseori surprinși în imagini realizate prin această tehnică, tocmai pentru a evidenția viteza de deplasare.

Cu toate astea, panning-ul se poate exersa foarte ușor pe străzi pe care circulă mașini, bicicliști sau motocicliști. Însă pentru a obține acel efect de mișcare, nu ne ajută să utilizăm doar un timp de expunere cât mai mic, pentru că atunci vom avea cel mult doar un efect de înghețare a tuturor obiectelor aflate în câmpul de profunzime. Pentru a realiza o fotografie de efect, va trebui să știm să urmărim subiectul prin mișcarea aparatului dintr-o parte.

Citește și: Fotograf începător? Cinci greșeli de evitat la început de drum

Iată câteva sugestii:

  1. Alege o poziție care să îți permită să miști brațele.
  2. Atunci când fotografiezi, este recomandat să nu miști picioarele, ci doar trunchiul.
  3. Alege o expunere corectă.
  4. Îți recomand să utilizezi focalizarea continuă (AF-C) și să fotografiezi în rafală.
  5. În cazul în care nu ai lumină foarte multă, este indicat să optezi pentru o diafragmă mai deschisă care va ajuta la separarea subiectului pe care dorești să îl surprinzi. Atenție și la distanța pe care o ai față de subiect!
  6. În cazul în care fotografiezi mașini, este indicat să folosești un obiectiv cu o distanță locală mai mare și să te îndepărtezi mai mult de locul prin care va trece subiectul. Astfel îți vei mări șansele ca întreaga mașină fotografiată să iasă bine contrată într-un cadru mișcat.
  7. Exersează mult!

Trebuie să știi că atunci când dorești să fotografiezi oameni sau animare alergând, utilizând tehnica panning, diferite părți ale corpului vor ieși mișcate, asemena unor umbre. Iar în cazul mașinilor, motocicletelor, scuterelor este bine să începi să fotografiezi înainte ca subiectul să fie perpendicular cu obiectivul tău, pentru că viteza lui se mărește atunci când ajunge în fața ta și te va împinge către o bruscare a mișcării brațelor care va afecta calitatea fotografiei.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Cinci sfaturi ce la cei mai mari fotografi ai lumii

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here