Probabil că ai auzit că este mai bine să fotografiezi RAW și cu siguranță sfatul ți-a fost oferit de un fotograf profesionist. Acum a venit timpul să afli și care sunt adevăratele diferențe și mai ales de ce nu trebuie să renunțăm total la JPEG.

Autor: Vlad Manolache

Înainte de toate, trebuie să știi că alegerea formatului fotografiei nu te face mai mult sau mai puțin fotograf. Nu înseamnă că acel .raw, despre care probabil ți-au vorbit mulți, îți asigură succesul unei fotografii. Înainte de toate ar trebui să știm câtevs aspecte despre cele două tipuri de formate și în ce situații le putem folosi.

Atunci când optăm pentru a lucra în formatul RAW, trebuie să știm că fotografia pe care o vom scoate direct din aparat va fi puțin mai “urâtă” decât dacă ai fi fotografiat JPEG. Acest lucru se întâmplă pentru că imaginile de tip RAW reprezintă o formă brută a materialului, o imagine nealterată de procesarea pe care aparatul de fotografiat este obișnuit să o facă atunci când fotografiem JPEG. Iar dacă vom opta pentru fotografia RAW, atunci va fi întotdeauna nevoie de a o trece printr-un program de editare pentru a-i da forma finală și de a o transforma în cele din urmă în JPEG-ul care să arate cum ne dorim noi și nu camera foto.

Atunci când alegem să fotografiem RAW, se va reduce foarte mult numărul de cadre disponibile pe cardul de memorie față de situația în care am fi fotografiat JPEG. Fișierele sunt mult mai mari, iar asta este o consecință a reținerii unei cantități mult mai mare de informație, ceea ce ne ajută în faza prelucrării. Mai exact, într-o fotografie de tip RAW putem salva detalii în postprocesare pe care un JPEG le pierde. Spre exemplu, diferite obiecte, oameni sau animale care sunt într-o zonă de umbră a fotografiei pot fi salvate dacă am fotografia RAW, chiar dacă acolo va apărea puțin zgomot de imagine odată cu aducerea luminii. Chiar și în zone supraexpuse putem găsi detalii în cazul în care fotografia nu este arsă.

Citește și: Parasolar universal pentru camere foto și video, o idee încurajată cu peste 200.000 $

Un alt avantaj este că în programele avansate de procesare, precum Lightroom sau Photoshop, poți reveni asupra unor decizii de prelucrare aplicate anterior pe fotografie.

Mai mult, o fotografie RAW reține mult mai multe nuanțe de verde, roșu și albastru (RGB) decât un JPEG.

Prin urmare, dezavantajele unei fotografii de tip RAW sunt necesitatea postprocesării într-un program, ocuparea unui spațiu mai mare pe card, imposibilitatea de a o vedea în forma brută pe televizoare și alte device-uri.

De ce nu trebuie să uităm de JPEG

Există multe situații în care formatul JPEG este suficient. Dacă vorbim despre folosirea aparatului de fotografiat în regim amator, putem să realizăm câteva fotografii în vacanță fără să fie nevoie să ne încărcăm hardul computerului cu giga de informație pe care nu o vom prelucra niciodată.

Fotografia JPEG poate fi o opțiune și pentru cei care nu au posibilitatea de conversie și post-procesare ale unor fișiere de tip RAW. Aparatul foto aplică deja ajustări ale fotografiei JPEG astfel încât să ofere o calitate decentă.

În cazul în care vorbim despre fotojurnaliști, ei pot opta pentru fotografia în format JPEG, mai ales că în multe situații mesajul fotografiei de presă este mai important decât calitatea ei, sau atunci când se lucrează într-un ritm care nu permite timp de postprocesare.

În plus, pentru mici modificări ale fotografiilor JPEG, există mult mai multe programe de editare.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Tehnica panning. Sfaturi pentru fotografii începători

https://www.instagram.com/photoloop.ro/

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here