Fotografia alb-negru a reprezentat la început universul iubitorilor de imagine. Odată cu apariția fotografiei color, a devenit o opțiune și un subiect pentru dezbateri ce par a nu avea sfârșit. Există însă câteva aspecte importante de care trebuie să ținem cont, când suntem la început de drum, înainte de a lua decizia fotografierii în alb și negru.

Autor: Vlad Manolache

Înainte de a vorbi despre compoziție, formă și mesaj, este bine să știm că nu vom putea vorbi niciodată despre fotografia alb-negru ca fiind demodată, aspect pe care îl învățăm odată cu deschiderea primelor cărți de fotografie, cu studiul marilor fotografi din toate timpurile. Chiar dacă suntem în 2020, o fotografie reușită este o fotografie reușită și punct. Dacă este alb-negru sau color, asta are legătură cu modul de exprimare al fotografului și cu felul în care a simțit punerea în valoare a mesajului fotografiei.

De aici trebuie să înțelegem că fotografia alb-negru este o alegere, o componentă a stilul unui fotograf care nu poate fi contestată. Așa că trebuie să știm că transformarea unei fotografii color într-una alb-negru doar pentru a ascunde greșeli, nu se poate numi “artă” atât timp cât nu a existat intenția de a crea o de la început o fotografie fără culori.

Citește și: Tehnica panning. Sfaturi pentru fotografii începători

Unde a fost limitată fotografia alb-negru 

Există deopotrivă discuția exagerării atunci când vorbim de fotografia alb-negru, ceea ce poate fi acceptată doar într-o anumită proporție. Evoluția tehnologiilor, amploarea pe care a luat-o principiul imitației și mersul natural al lumii au făcut ca fotografia alb-negru să fie limitată. Mai exact, în cazul fotografiei de eveniment, clienții care vor toate fotografiile fără culori sunt din ce în ce mai puțini, însă mulți se vor bucura dacă vor vedea și câteva alb-negru.

În zona de publicitate și fashion ar fi fost absurd să avem astăzi fotografii alb-negru, însă consider că în aceste cazuri vorbim mai mult despre imagini și nu despre fotografii.

În fotografia de peisaj culorile joacă un rol uriaș, însă, dacă am arunca o privire pe creațiile lui Ansel Adams, am realiza că și un peisaj fotografiat alb-negru poate să te surprindă uneori într-o lume plină de atât de multă culoare.

o fotografie realizată de Ansel Adams.

Unde își are cel mai adesea locul

În principal, o regăsim acolo unde vorbim despre fotografia care se evidențiază prin mesajul ei. Fotografii de stradă sunt printre cei mai mari fani ai fotografiei alb-negru și de multe ori mi s-a întâmplat și mie să simt cumva că intensitatea emoției unei fotografii ar putea păli ușor din cauza culorilor.

Un alt tip de fotografie în care se fotografiază mult în alb și negru este cea de portret. Sunt fotografi celebri care au reușit să creeze un impact atât de mare cu fotografii alb-negru de portret încât este greu să accepți alternativa color.

„Când fotografiezi oamenii color, le surprinzi hainele. Când îi fotografiezi în alb-negru, le surprinzi sufletele”, spunea Ted Grant.  Există însă mulți alți fotografi celebri care îl contrazic, însă zecii de ani de polemici fac parte tot din frumoasa poveste a fotografiei alb-negru pe care cu siguranță au încercat-o chiar și cei mai vehemenți contestatari.

Un sfat pentru fotografii începători este să se gândească de două ori înainte de a face o fotografie alb-negru direct din aparatul foto, pentru că acel cadru nu mai poate fi văzut niciodată în culori. Așa că în cazul în care există cel mai mic dubiu, este recomandat să elimini culorile din fotografie cu ajutorul unui program de editare.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Care este diferența dintre RAW și JPEG

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here