Am ieșit în natură să descopăr toamna prin obiectiv. Deși nu sunt fotograf de peisaj, am descoperit că natura are acum o frumusețe terapeutică, o vibrație în totală antiteză cu cea lumii din noi. Și mai mult decât atât, ne oferă cadre de vis.

Autor: Vlad Manolache

Iubitorii de fotografie au primit deja o ofertă generoasă și încă se mai poate profita de ea. De data asta clientul este natura, care în toamna asta ne oferă un spectacol nealterat de reguli și pandemii. Am ieșit în ultimele zile să fac fotografii de toamnă și cred că am câteva cadre reușite de pus pe perete sau măcar pe wallpaper-ul telefonului. Așa că m-am gândit să ofer câteva sugestii iubitorilor de fotografie aflați la început de drum.

Pentru a face fotografii de toamnă drăguțe, nu trebuie neapărat să pleci sute de kilometri. Și orașele sunt ofertante dacă știi unde să te uiți. Parcul este întotdeauna un loc în care vei găsi copaci cu frunze colorate, umbre și lumini interesante. Pentru a avea parte de o fotografie mai bună, este indicat să ieși la apus sau la răsărit. Atunci lumina este caldă și îți oferă nuanțe mai blânde ale frunzelor ruginii spre deosebire de lumina din timpul prânzului care este dură și face ca multe culori să se piardă.

Reflexiile pot crea efecte drăguțe în fotografii, așa că într-un parc în care există și un lac, ai posibilitatea să te folosești în fotografii de oglindirea copacilor multicolori sau a norilor de la apus. Chiar și un baltă poate oferi o imagine deosebită dacă poți să găsești reflexii în ea.

Tot în oraș poți descoperi cadre interesante pe alei cu pomi și covoare de frunze. Dacă găsești și un subiect în decor și câteva diagonale, vei pleca acasă mulțumit.

În weekend am ajuns și în zona Tușnad unde am descoperit o stațiune oribilă, dar multe peisaje de vis. Deși am ajuns în mijlocul zilei și am avut doar un cer gri, natura m-a ajutat să mă joc puțin prin nebunia de culori.

Lacul Sfânta ana

Atunci când plecăm să realizăm fotografii de toamnă în natură, ar fi indicat să avem la noi atât un obiectiv ultra-wide cât și un zoom pentru că nu știi ce vei găsi acolo. Eu am avut unul intermediar și nu m-a ajutat foarte mult când am fotografiat lacul Sf. Ana, dar a iești totuși ceva acceptabil.

Citește și:Fotografia alb-negru, sugestii și alte aspecte utile

Dacă ai filtre, nu uita să le iei cu tine. E păcat să pierzi un cer superb sau să nu poți face o expunere mai lungă care să îți ofere efecte care vor face din fotografia ta una mai puțin obișnuită.

Nu evita să te folosești de subiecte diverse chiar și atunci când mergi să realizezi fotografie de peisaj. Deși natura îți oferă spectacolul, ar putea fi interesantă și apariția unui subiect, fie că este o pasăre, un pescar sau doar un om care se plimbă.

Dacă tot ai ieșit din casă, nu fii leneș. Caută mai multe unghiuri pentru peisaje de toamnă, chiar dacă asta înseamnă să faci câțiva metri sau kilometri în plus.

Peisaj Baile Tusnad

Dacă vorbim despre fotografie de natură, atunci este obligatoriu să ai la tine și trepiedul. Timpul de expunere lung impune stabilizare, iar cea din aparat și din obiectiv nu vor fi suficiente.

Lumea ta îți recomandă să citești și: Cum alegi un trepied foto bun la un preț rezonabil

 

 

 

 

 

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here