Am mai descoperit o comoară pentru fotografi pe Netflix. Este un documentar despre fotografia de portret realizată de Platon. Dacă îi cunoști faimoasele fotografii apărute în cele mai mari reviste ale lumii, filmul va completa vizualul cu povestea și trăirile din fața și din spatele blițurilor.

Autor: Vlad Manolache

Platon a reușit să surprindă frica, aroganța, durerea și puterea marilor personalități ale lumii. A simțit teamă atunci când l-a avut în fața obiectivului pe Gaddafi, a avut curajul să îl provoace pe Putin la o discuție despre Beatles în timpul unei ședințe foto. și-a dorit să asculte tragediile victimelor războaielor înainte de a le fotografia. Sunt câteva dintre trăsăturile care îl caracterizează pe Platon, omul despre care Netflix a realizat un documentar savuros.

Filmul face parte dintr-o lungă serie de documentare numită “Abstract: The Art of Design”, apărută în 2017. Spre finalul primului sezon vei găsi episodul “Platon: Photography”.

Citește și: Hondros, un documentar despre fotografie și pasiune pe care trebuie să îl vezi

Filmul nu vorbește nicidecum despre tehnica lui Platon de a fotografia, setări și poziționare de lumini, ci despre ceva mult mai util pentru pasionații de fotografie. Este despre căutare, despre abordarea unui subiect, despre găsirea unor modalități de a face aparatul și lumina să fie doar instrumentele ajutătoare în descoperirea trăirii citite pe un chip.

Platon vorbește despre cele mai frumoase și grele clipe trăite ca despre momente revelatorii pentru cariera lui. Îi place să se joace și să riște. Trage pe film în vremuri în care lumea din jur ne spune că nu putem trăi fără DSLR sau Mirrorless, sfidează reguli de compoziție predate în facultăți. Dar face exact atât cât să transforme o fotografie într-o operă de artă.

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Când nu cântă, Lenny Kravitz fotografiază. Are o cameră cu totul specială

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here