Am cumpărat și testat un filtru de polarizare circulară la un preț de trei ori mai mic decât cel de la Hoya. Diferența nu s-a văzut și în privința calității, așa că sunt gata să îți dau pontul. 

Autor: Vlad Manolache

Atunci când alegem filtrele pe care dorim să le utilizăm pe obiectivele aparatelor de fotografiat trebuie să ținem cont de câteva aspecte importante pentru a putea obține calitatea dorită. Așa cum probabil știu cei mai mulți pasionați, un filtru de polarizare circulară și câteva filtre ND nu trebuie să lipsească din trusa foto, iar piața este generoasă în oferte. Prețul vorbește despre calitate de cele mai multe ori, însă există încă și firme, aflate la început, care oferă calitate la un preț decent.

Și ca să scurtăm povestea, dacă nu te înduri să scoți din buzunar o sumă frumușică pentru filtre de la Hoya, poți opta pentru ceva mai ieftin, dar este important să știi ceva despre calitatea a ceea ce cumperi. Există posibilitatea ca un filtru ieftin să anuleze calitățile obiectivului pe care îl montezi prin deformarea imaginii în anumite zone, prin polarizare neuniformă, și chiar prin alterarea clarității imaginii. Așa că recomand citirea măcar a câtorva review-uri înainte de a comanda un filtru.

Citește și: Parasolar universal pentru camere foto și video, o idee încurajată cu peste 200.000 $

După câteva zile de căutări, am găsit un filtru de polarizare circulară ieftin și de calitate, deși trebuie să recunosc că mi-am asumat riscul să fie sub așteptările mele. Cu toate astea nu m-am îndurat să cumpăr unul de la Hoya care costa peste 600 lei pe diametrul de 82 mm, atât cât am eu pe un obiectiv 24-70 de la Tamron.

Lumea ta

Așa că, într-un final, am comandat de pe Amazon un filtru K & F pe care l-am testat în weekend la munte și pot spune că am fost foarte mulțumit. Prețul cu tot cu livrare a fost puțin peste 200 lei și calitatea e impresionantă. Mai exact am reușit să obțin imagini mai clare odată cu eliminarea reflexiei soarelui în particulele din aer și am avut culorile cerului prezente chiar dacă am focalizat muntele. Este drept că mi s-a părut că oferă o saturație ușor mai pronunțată decât în cazul altor filtre pe care le-am testat, dar nu m-a deranjat foarte mult. Par a fi făcute dintr-o sticlă de calitate care nu mi-a provocat neplăceri în privința deformărilor.

Are și două puncte slabe pe care nu le regăsești în cazul filtrelor mai scumpe. Filetul trebuie strâns mai des dacă îți place să îl tot răsucești pentru obținerea unor imagini cu diferite grade de polarizare, iar în momentul în care am încercat să utilizez parasolarul obiectivului, am avut “surpriza” să îi văd marginile în cadru, așa cum se poate observa in fotografia de mai jos.

Una peste alta, pare o alegere bună dacă iau în considerare raportul calitate-preț.

Lumea ta îți recomandă să citești și :Film despre fotografie pe Netflix. Descoperă-l pe Platon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here