Prima imagine de 10 miliarde de pixeli a fost oferită operei “Fata cu turban” sau “Fata cu cercel de perlă” a lui Johannes Vermeer. Tehnica folosită și detaliile obținute sunt impresionante.

Autor: Vlad Manolache

Hirox Europe a reușit să realizeze un proiect fotografic menit să aducă beneficii uriașe omenirii. Echipa a compus prima imagine panoramică, de 10 miliarde de pixeli, prin tehnologia microscopică digitală 3D. Subiectul a fost celebra lucrare a lui Vermeer, “Fata cu turban”.

photo loop

 

Pentru a ajunge la performanța redării unor detalii microscopice ale lucrării, imaginea a fost realizată din 9000 de imagini, realizate cu diferite profunzimi de câmp, care au fost suprapuse pentru a ajunge la rezultatul final. Întreaga operațiune a durat 15 ore de fotografiere cu un aparat realizat dintr-un senzor CMOS și lentile create de cei de la Hirox. Rezultatul a fost un proiect fotografic de 93,205 x 108,565 pixeli.

Performanța tehnologică este una uriașă dacă luăm în considerare rezultatele obținute până acum de camerele format mediu de top, precum Phase One sau Hasselblad, care au mai fost utilizate de muzee.

Citește și: Film despre fotografie pe Netflix. Descoperă-l pe Platon

Este drept că performanța obținută nu are legătură cu arta fotografierii, însă este una importantă pentru omenire. Am înțeles asta în urma cu un an când am participat la o demonstrație de fotografiere, cu un Phase One, a unor hărți vechi la Muzeul Național de Istorie a României. Tehnologia actuală va putea ajuta la conservarea dovezilor istoriei lumii care va fi păstrată în format digital fără a suferi deteriorări în privința detaliilor. Totodată, înlocuirea originalelor cu aceste copii atât de fidele, realizate cu ajutorul noilor tehnologii, ar putea conduce la protejarea marilor lucrări din muzeele de artă a căror existență va fi  egală cu cea a omenirii, indiferent de calamități precum incendii sau cutremure.

Aruncă un ochi și pe site-ul meu de fotografie photoloop.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here