Cu faimosul “We don’t need no education” (Another brick in the wall) de la Pink Floyd în minte, m-am întrebat ce alte cântece despre educaţie mai găsesc în cultura contemporană vorbitoare de limba engleză, dar şi în cultura proprie.

Autor: Loredana Manolache

Aşa am dat peste, si vă sugerez spre ascultare sau reascultare, faimosul Teenage Dirtbag de la Wheatus din 2000, cu siguranta cântecul adolescenţei pentru cei ca mine care fac parte din generaţia Y.   Listei se mai adaugă Don’t be a dropout- James Brown, Teacher, teacher – 38 Special, Campus-Vampire Weekend, Back to school- Deftones sau We are going to be friends- The White Stripes sau Caroline Pennell. În funcţie de ‘mood’, stare şi preferinţe avem de unde alege şi sunt sigură că şi voi aveţi sugestii pentru lista de mai sus.

Ideea e ca ai de unde alege şi relaţia cu şcoala e tratată în fel şi chip, de bine, de rău, cu optimism sau cu revoltă, cu nostalgie sau din perspective critice sau simbolice. Sub orice formă ceea ce se întamplă la şcoala se reflectă în muzica diferitor decade şi invers. Şcoala e ‘vie’, artiştii fie îşi amintesc de ea, fie sugerează schimbari sau critică aspecte care ar trebui să se schimbe şi au success cu astfel de cântece.

Inevitabil, în contextul ăsta am cercetat şi planul local. Şlagărul ‘all-times’ românesc este fireşte Ani de liceu al Stelei Enache cu remixul său din 2002 al fetelor de la TNT. Prezenţă notabilă este şi Cel mai prost din curtea şcolii-Ombladon. Probabil cea mai complexă şi neaosă viziune despre şcoala românească post-comunism vine de la formaţia Zorile din Galaţi cu hitul Profesoara de franceză (Sună iarăşi clopoţelul) din ’95. În mod ironic, dupa 2000, mai precis în 2004, Instigarea la cultură vine de la nimeni alţii decât Paraziţii!

În rest, ne confruntăm cu ‘tăcerea izvoarelor’ în muzică sau eventual cu vreo aluzie ici-colo ca să iasă strofa, rima sau măsura, fiind desigur exceptate aici cântecele pentru copiii de grădi sau clase primare! Dar poate mă înşel şi mă ajutaţi voi cu implicarea social muzicală, benevolă din ultimele decade care mi-a scăpat mie!

Lumeata.ro îți recomandă să citești și: Expoziție online de fotografie cu un mesaj pentru o lume întreagă

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here