Am deschis un studio foto în sectorul 4 (Photo Loop Studio)atunci când toți mi-au spus că este o investiție sortită eșecului. Și apoi mi s-a vorbit despre pandemie, criză financiară și alte multe dezastre naturale și antropice. Nu m-am răzgândit și pot spune că este provocarea mea pentru 2021.

Autor: Vlad Manolache

Am făcut pași curajoși în fotografie pentru că am început să cred tot mai mult că nu poți eșua atunci când muncești cu o pasiune nealterată de multitudinea de factori externi care vin peste tine în fiecare zi. Iar unul dintre cei mai importanți a fost deschiderea unui studio foto în sectorul 4.

M-a speriat ideea unor cheltuieli lunare, mai ales că nu știi cât de repede începe să îți funcționeze prăvălia și că niciodată cheltuielile de pe hârtie nu sunt identice cu cele reale. Însă cu toate astea nu am renunțat nicio clipă la scopul meu, acela de a avea un studio foto în București, un atelier de creație în care să îmi permit să mă joc, să pun cunoștințele acumulate la un loc cu ideile mele, să incerc să fac lucrurile în felul meu. Asta este prima lecție pe care trebuie să o ai în vedere atunci când vrei să faci pasul ăsta.

În primele săptămâni am avut câteva proiecte plătite, dar și timp să mă joc și pregătesc următorii pas. Știu că există foarte mulți fotografi care spun că cei cu studiouri sunt “comerciali” și că ei realizează imagine și nu fotografie, dar este important să știi că toate poveștile astea nu au voie să te dărâme și să nu uiți că mulți dintre cei care spun asta nu prea reușesc să trăiască din fotografie. Și dacă poți să trăiești cu “povara” că va trebui să mai faci sacrifici pornirile artistice pentru a avea ce mânca, atunci trebuie să știi că în momentul în care deschizi un studio trebuie să arăți că ești în stare să livrezi imagini de calitate. Asta ar fi un al doilea pas important.

Citește și: Expoziție online de fotografie cu un mesaj pentru o lume întreagă

În privința investiției, totul începe să devină discutabil. Un studio foto poate fi echipat și cu echipamente Profoto, dar și cu Nicefoto, așa că nu cred că pot oferi o sugestie. Eu, spre exemplu, am optat să lucrez în studioul Photo Loop cu echipament Godox, care pare a avea un preț corect în raport cu ce oferă din punct de vedere al calității.

Este foarte important să cauți un spațiu cu o înălțime de cel puțin 3 metri și de peste 40 de metri pătrați, să ai cel puțin patru blițuri de studio echipate cu softbox-uri sau umbrele, modulatoare si pe lângă stativele uzuale să ai și un C-stand, un braț pentru blendă și o blendă mare, un sistem de rulare a fundalurilor și cel puțin 3 fundaluri diferite, un birou, o masă de machiaj, o cabină de probă și multă creativitate. Asta consider că este pasul trei.

 

Mai trebuie să știi încă de la început că un studio implică investiții permanente în diverse decoruri, lumini și alte minunății fără de care nu prea poți rezita pe piață. Iar al patrulea pas ar fi căutarea de clienți după ce ai produs câteva proiecte în studio.

Iar un al cincilea pas este perseverența și de multe ori aici se face diferența dintre cei care  vor rezista și ceilalți, independent pandemii, crize financiare și alte fenomene.

Mai multe fotografii realizate în Photo Loop Studio din sectorul 4 poți vedea pe photoloop.ro

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here