Unde să fotografiez în București? Este o întrebare pe care am primit-o sub diverse forme de la mulți iubitori de fotografie. M-am gândit să vin cu câteva sugestii și exemple pe tema asta, care ar să ajute.

Autor: Vlad Manolache

Mulți ar spune că nu sunt multe locuri de fotografiat în București și au dreptate. Alții susțin că sunt milioane de cadre reușite pe care le poți face în Capitală. Și cred că și acești “alții” au dreptate. Cum se poate? Este ca atunci când citim doi filosofi cu abordări diferite și le dăm dreptate amândurora.

Te-ai gândit că nu privești unde trebuie?

Un fotograf mi-a spus o dată că este important să învăț să privesc și apoi vom vorbi despre fotografie. Am înțeles în timp ce voia să spună și cred că astăzi aș traduce cam așa: Învață compoziție, simte antiteza, mesajul și apoi vei vedea și fotografia. Este adevărat că dacă privim în ansamblu, orașele din România nu sunt la fel de ofertante ca și arhitectură precum cele din Vest, dar printre blocurile astea comuniste existe lumini, umbre, trăiri, emoții. Și mai mult, dacă știm să le surprindem prin urmărirea unor reguli de compoziție, vor ieși fotografii memorabile. În jurul nostru găsim nenumărate diagonale, linii directoare, se formează triunghiuri și unghiuri din care lumea poate fi văzută diferit. Așa că atunci când urmărești povestea fotografului din tine, ți se vor arăta fotografiile și în orașul ăsta ce pare atât de sărac în frumos.

fotograf bucuresti

fotografie de strada bucuresti

fotografie de strada bucuresti

Privește imaginea mare în părți mici

Ți s-a întâmplat să ajungi în Herăstrău și să vezi un peisaj frumos, iar când ai pus aparatul de fotografiat la ochi să ți se pară banal? O aglomerare de elemente frumoase nu asigură neapărat o fotografie bună. Nu uita de celebra vorbă “Less is more” și încearcă să împarți peisajul în cadre mai mici pentru a-l găsi pe cel care te va ajuta în realizarea fotografiei pe care ți-o dorești.

locuri de fotografiat în bucuresti

Locuri de fotografiat în București de zeci de ori

În cazul în care nu îți dorești neapărat o imagine cu mesaj puternic, ci doar locuri care să pară drăguțe în fotografii, atunci îți pot spune câteva pe care probabil le știi deja, dar pe care le poți fotografia în zeci de feluri. Ateneul este un punct de atracție pentru mulți fotografi, iar câțiva dintre ei au reușit să îl surprindă în zeci de feluri în diferite anotimpuri și ore ale zilei. Fântânile din București plasate în intersecții pot crea tot felul de efecte și îmbie la căutarea permanentă a unor perspective mai bune. Pentru cei care vor și locuri instagramabile, unde să ai pe fundal clădiri frumoase, recomand Calea Victorie, în zona Hotelului Continental, ori la Universitate și chiar și în apropiere de Piața Victoriei. Dacă vrei perspective, atunci recomand zona de birouri din nordul Bucureștiului. Acolo vei găsi scări interesante, clădiri cu un ușor aspect industrial și reflexii. Podul Basarab pare un alt loc ofertant, dar despre care nu pot spune prea multe pentru că nu l-am surprins încă în fotografii pentru că mi se pare că acolo este nevoie de un cadru în care să surprind mai mult decât niște bârne. În schimb, am fost pe pasajul Basarb într-o după-amiază și am reușit câteva cadre bunicele.

fotograf Vlad Manolache Fotograf vlad manolache

fotografie de strada bucuresti

Dacă vrei să vezi mai multe fotografii realizate de mine, te invit pe site-ul photoloop.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here